Hrozí Nissanu bankrot? Na konte má obrovský prepad

Japonská automobilka Nissan bojuje o prežitie. Nissan, podobne ako ostatné svetové automobilky, zaznamenal vo februári brutálny prepad predajov na čínskom trhu. Veľký pokles môže priniesť tejto automobilke fatálne následky. Pre Nissan ide totiž o najväčší trh, ktorý mal vykryť problémy v iných krajinách.

12.03.2020 16:00
debata
V Číne je napriek klesajúcim predajom obľúbený... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Nissan Qashqai V Číne je napriek klesajúcim predajom obľúbený Qashqai. Na Slovensku pre tento model ponúka Nissan 10-ročnú záruku.

Vo februári Nissan v Číne predal len 15 111 automobilov. Obrovský prepad je spôsobený najmä koronavírusom, ktorý minulý mesiac v krajine zastavil život. Obyvatelia krajiny museli ostať doma, došlo aj k uzatváraniu ciest. Opatreniami bol ochromený nielen priemysel v podobe výroby, ale aj samotný predaj a spotreba.

Februárovému prepadu predchádzalo aj januárové zníženie predajov. Nissan v Číne predal 91 027 kusov, čo predstavuje 10-percentný medziročný pokles.

Číňania aj napriek tomu prejavili najväčší záujem o modely Qashqai, X-Trail a o sedan Sylphy, ktorý sa v Európe nepredáva. Pre Nissan je rast čínskeho trhu dôležitý. Automobilka stráca v predajoch v USA aj v Japonsku. Nissan navyše v uplynulých dvoch rokoch bojuje s klesajúcimi tržbami. Prepad predajov japonského výrobcu kopíroval pokles na celom čínskom automobilovom trhu.

Automobilka mala navyše aj problémy s výrobou vo svojich japonských fabrikách. Dôvodom boli chýbajúce diely, ktoré produkujú čínske továrne. Tie ostali taktiež zatvorené. Problém s chýbajúcimi súčiastkami hlásilo viacero značiek.

Hrozba ďalšieho znižovania predajov je pritom ešte stále aktuálna. Čínsky trh sa síce postupne spamätáva z nákazy, no koronavírus sa šíri do ďalších častí sveta. Navyše znížené predaje budú na čínskom trhu aj v najbližších mesiacoch.

V marci sa dá očakávať, že predaje klesnú v Európe a v USA. Nemecký minister financií Peter Altmaier uviedol, že v najbližších týždňoch môže byť ohrozený dodávateľský reťazec, čo by predstavovalo ďalšie ochromenie trhu.

Nissan v marci na Slovensku ponúka predĺženú záruku. Zákazníkov chce k svojim SUV modelom prilákať aj na 10-ročnú záruku. Nová ponuka sa týka modelov Qashqai, Juke a X-Trail. Vďaka tomu sa Nissan na slovenskom trhu stáva automobilkou s najdlhšou zárukou, ktorá prekonáva 7-ročnú garanciu značky Kia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predaj #Nissan #koronavírus
Články podľa značiek