Rapid nezomiera! V Číne dostal motor, ktorý u nás nenájdete

Čínsky automobilový trh je od toho európskeho poriadne vzdialený. Dôkazom je model Škoda Rapid, ktorý už na starom kontinente nahradila Scala. Čínsky Rapid nielenže pokračuje vo svojom živote ďalej, no výrobca mu nadelil aj facelift. V rámci neho pod kapotu dostal motor, ktorý v Európe patrí do histórie, a „miestny“ informačno-zábavný systém.

17.03.2020 06:00
debata (7)
V Číne je v predaji Rapid aj Rapid Spaceback. Foto: Škoda Auto
Škoda Rapid, Čína V Číne je v predaji Rapid aj Rapid Spaceback.

Automobilový trh sa v ázijskej krajine postupne spamätáva z koronavírusu, ktorý obmedzil predaje aj výrobu. Škoda na miestny trh uvádza modernizovaný Rapid a Rapid Spaceback. Zemepisná šírka, kde platia úplne odlišné emisné pravidlá, umožňuje na trh uviesť motor s technológiou, ktorú na Slovensku oplakali mnohí vodiči. Vozidlo po novom dostalo atmosférický štvorvalec 1,5 MPI, ktorý Škoda v Európe neponúka.

Pohonná jednotka, ktorá sa nespolieha na doping preplňovania, poskytuje výkon 111 koní. Výkon prechádza výlučne na predné kolesá prostredníctvom 5-stupňovej manuálnej prevodovky alebo automatu so šiestimi rýchlosťami. Agregát dosahuje maximálny krútiaci moment 145 Nm. Novinka plní emisnú normu China VI b, ktorá je v krajine záväzná od júna 2023. Škoda tvrdí, že priemerná spotreba motora je 5,6 litra benzínu na 100 km.

Takýto informačno-zábavný systém v Európe... Foto: Škoda Auto
Škoda Rapid, Čína Takýto informačno-zábavný systém v Európe nenájdete.

V Európe má nástupnícky model Scala podobný výkon (115 koní) vďaka trojvalcu 1,0 TSI, ktorý je spojený so 6-stupňovým manuálom alebo dvojspojkovou automatickou prevodovkou DSG so 7 stupňami. S manuálom má motor oficiálne kombinovanú spotrebu 5,2 až 6,5 litra benzínu na 100 km.

Novinka je na čínskom trhu už dostupná. Záujemcovia si ju môžu objednať aj on-line. Rapid má prepracovaný exteriér aj interiér. Zvonku dostal nové predné aj zadné svetlá. Zmena sa dotkla aj predných svetiel. V interiéri sa nachádzajú nové doplnky a hlavne nový informačno-zábavný systém od spoločnosti Banma. Ide o spoločný podnik firiem Alibaba Group a SAIC Volkswagen. Nový systém je možné ovládať prostredníctvom 8-palcovej dotykovej obrazovky.

Displej v čínskom Rapide má 8 palcov. Foto: Škoda Auto
Škoda Rapid, Čína Displej v čínskom Rapide má 8 palcov.

Číňania už dávno nepredstavujú nenáročnú klientelu, ktorá sa uspokojí s vozidlami s jednoduchou výbavou. Rapid v Číne ponúka ESP, klimatizáciu, cúvaciu kameru, monitorovanie tlaku v pneumatikách alebo konektivitu mobilných zariadení s informačno-zábavným systémom. SAIC Volkswagen už v Číne vyrobil 22 miliónov automobilov. Míľnik dosiahol práve modernizovaný Ra­pid.

Škoda Rapid, Čína
Škoda Rapid, Čína
+1Škoda Rapid, Čína

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Škoda #Škoda Rapid #Škoda Rapid Spaceback
Články podľa značiek