Koronavírus zatvára ďalšie automobilky. Trnavské PSA ‘zhasína‘ vo štvrtok!

Pandémia koronavírusu má s každým pribúdajúcim dňom dramatickejší dopad na automobilový priemysel. Mimo ohrozenia nie je žiadna európska značka ani žiaden jej závod. Vrátane tých na Slovensku. Niektoré síce stále bežia, no otázkou je iba to, dokedy. Prípad nakazeného zamestnanca hlási aj česká Škoda. Najnovšie zatvára svoje výrobné podniky koncern PSA. Dotkne sa to aj prevádzky v Trnave.

16.03.2020 17:00
debata (11)
Vo štvrtok 19. marca utíchnu linky po závodoch... Foto: Robert Hüttner, Pravda
automobilka PSA, Trnava Vo štvrtok 19. marca utíchnu linky po závodoch Volkswagenu aj v Trnave. Koncern PSA totiž práve oznámil, že do 27. marca zastaví výrobu modelov Citroën C3 a Peugeot 208.

Nielen Volkswagen Slovakia je automobilkou, ktorá sa rozhodla zatvoriť svoje závody, v tomto prípade na Slovensku. Montážne linky sa zastavujú už niekoľko dní v celej Európe. Najmä však v Taliansku, ktoré je najväčším ohniskom nákazy novým typom koronavírusu. Minulý týždeň oznámilo zatvorenie výrobných kapacít Lamborghini. Zatiaľ do 25. marca. V pondelok sa pridalo konkurenčné Ferrari. To zatvorí prevádzky v Maranelle aj Modene do 27. marca. Ako však v prehlásení uvádza, dôvodom bol aj nedostatok komponentov od dodávateľov, nielen samotná pandémia.

Linky tiež stoja v talianskych závodoch koncernu FCA (Fiat Chrysler) v Melfi, Pomigliano, Cassino, Mirafiori, Grugliasco a v Modene. Tieto kroky sa však dotknú aj závodov Fiatu v poľských Tyhchách a srbskom Kragujevaci. Rovnako dramatická je situácia v Španielsku, ďalšej krajine s nezvládnutou epidémiou. Ford uzatvára svoj podnik vo Valencii, zatiaľ na týždeň. Je to pritom jeho najväčšia prevádzka mimo USA, kde zamestnáva 5 400 osôb a ročne vyrába asi 400 000 áut. Ako inak, dôvodom sú už potvrdené prípady koronavírusu zamestnancov. Len za posledných 24 hodín sú hlásené tri pozitívne nálezy.

Stojí aj najväčšia španielska automobilka Seat v Martorelli. Zatiaľ ale len ako reakcia na nedostatok komponentov. Termín spustenia oznámený nebol. V podobnej situácii je neďaleký podnik Nissanu v Barcelone. Chýbajú mu súčiastky od dodávateľa kolies v meste Odena, ktoré je v karanténe. Na niekoľko dní sú odstavené aj závody Renaultu v Palencii a Valladolide. Je len otázkou času, kedy budú nasledovať ďalšie fabriky po celej Európe. Nie je totiž tajomstvom, že prípad nakazeného zamestnanca už ohlásila Škoda i keď mimo hlavného závodu v Mladej Boleslavi.

Po zastavení výroby volajú samotné „škodovácke“ odbory a žiadajú dvojtýždňové voľno pre všetkých zamestnancov. Aj na Slovensku sa už ozvali zástupcovia odborovej organizácie Moderné odbory AIOS, ktoré združujú základné organizácie veľkých podnikov ako Volkswagenu, Jaguaru Land Roveru a ďalších a ktoré už niekoľko dní žiadajú vedenia podnikov o okamžité prerušenie prác. Volkswagen Slovakia, ktorý už odstavuje závody v Devínskej Novej Vsi, Stupave a Martine je tak pravdepodobne len na začiatku lavíny veľkých výrobných odstávok. Vrátane tých na Slovensku.

A nemýlime sa. Najnovšia správa prichádza z Paríža. Koncern PSA sa rozhodol zatvoriť do 27. marca všetky závody vyrábajúce autá značiek Peugeot, Citroën, DS ako aj továrne Opelu a tiež Vauxhallu. Spoločnosť uviedla, že tak robí pre zrýchlený výskyt závažných prípadov koronavírusu v blízkosti výrobných miest. Závody Mulhouse vo Francúzsku a v španielskom Madride zastaví ešte dnes. Montáže vo francúzskych továrňach Poissy, Rennes a Sochaux, ako aj v nemeckých mestách Eisenach, Russelsheim, poľských Gliwiciach a britskom Ellesmer Porte stíchnu v utorok 17. marca. V stredu budú nasledovať závody Hordain vo Francúzsku, Vigo v Španielsku a Magualde v Portugalsku. Vo štvrtok uzavrú sériu odstávok podniky v britskom Lutone a v slovenskej Trnave.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Volkswagen #VW #PSA #automobilový priemysel #koronavírus
Články podľa značiek