Tesla mala v Kansase zákaz vystavovať. Lenže ‘láska‘ nepozná prekážky

V niektorých amerických regiónoch má Tesla zákaz predávať svoje autá a tiež sa zúčastňovať na autosalónoch. Fanúšikovia kalifornskej značky v Kansase sa ale vynašli.

04.05.2020 16:00
debata
Keď Tesle zakázali účasť na Kansas City Auto... Foto: Pravda, Electrec
Tesla - autosalón Kansas Keď Tesle zakázali účasť na Kansas City Auto Show, urobila si svoj vlastný „autosalón“ priamo pred bránami výstaviska. Presnejšie, postarali sa o to priaznivci kalifornskej automobilky.

Americké pravidlá predaja áut sa v jednotlivých štátoch odlišujú. Tak napríklad v Kansase je zakázané, aby automobilka predávala autá priamo, teda bez dílerskej siete. Vymohla si to tamojšia Asociácia predajcov vozidiel. Lenže presne s takýmito pravidlami nesúhlasí kalifornská Tesla. Tá už roky presadzuje predaj svojich modelov cez internet, čím zvyšuje vlastnú maržu a zároveň znižuje konečnú cenu áut, pretože v nej nefiguruje zisk predajcu. Má síce svoje galérie, ale tam svoje autá len vystavuje. Následný predaj sa odohráva opäť on-line.

Nemožno sa čudovať, že kansaskí predajcovia áut majú Teslu tak trochu v „zuboch“. Podľa ich pravidiel nemá táto značka právo zúčastňovať sa ani tamojšieho autosalónu, ktorého je asociácia usporiadateľom. „Predajná a servisná zmluva s výrobcom automobilov je kritériom pre pripojenie k združeniu. Obchodný model spoločnosti Tesla nezahrňuje obchodné zastúpenie, a preto nepatrí do združenia,“ odôvodnila Asociácia odmietavý postoj k účastiTesly na Kansas City Auto Show.

Lenže fanúšikovia Tesiel mali na vec celkom iný názor. A rozhodli sa podľa toho aj zariadiť. Majitelia týchto elektromobilov, združení v miestnom funklube, usporiadali dvojdňovú prezentáciu kompletného výrobného programu na parkovisku priamo pred bránami výstaviska. Návštevníkov následne lákali na prehliadku vlastných áut vrátane predvádzacích jázd. Vraj sa po prvej skúsenosti s Teslou niektorí z nich dokonca rozhodli, objednať vlastné auto. Ako sa zdá, akcia bola úspešná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #autosalón #Tesla #Kansas
Články podľa značiek