Pokuta za rýchly ‘eBajk‘ až 30 000 eur? Vo Francúzsku áno!

Francúzi sa rozhodli bezprecedentným spôsobom zatočiť s majiteľmi „odblokovaných“ elektrických bicyklov, ale aj s ich úpravcami. Hrozí im dokonca basa na dva roky!

20.03.2020 16:00
debata
Majiteľom, ale aj predajcom a úpravcom... Foto: Shelby Bike
Shelby bike Majiteľom, ale aj predajcom a úpravcom elektrických bicyklov so zvýšenou rýchlosťou nad povolený limit 25 km/h hrozia bezprecedentne vysoké sankcie. Zatiaľ vo Francúzsku.

ňMaximálna rýchlosť elektrických bicyklov je v celej Európe obmedzená na 25 km/h. Úpravou softvéru je však pomerne jednoduché zvýšiť maximálku „elektrobajku“ aj na dvojnásobok. Bežne túto službu ponúkajú rôzne firmy. V cene asi 100 eur dostanete takzvaný Speedbox, ktorý si môžete namontovať dokonca aj doma. Elektronika potom nerešpektuje zákonný limit a bicyklu umožní dosiahnuť vyššiu rýchlosť.

Takýto tuning sa však rozhodne nepáči francúzskym mužom zákona. Bicykle sa po odblokovaní stávajú nebezpečné nielen pre samotných jazdcov, ale najmä chodcov, keďže ich trasy sa často prekrývajú. Od fatálnych nehôd či nehôd s trvalými následkami potom už nie je ďaleko. Je to takmer rovnaké, ako keby po chodníkoch či zónach, kde majú zakázaný vjazd motorové vozidlá, jazdili motocykle. Minulý týždeň tak vo Francúzsku prijali zákon proti úpravám elektrických bicyklov, a to s brutálnymi sankciami.

Komukoľvek, kto posunie maximálny limit 25 km/h vyššie, riskuje tri trestné body, pokutu v maximálnej výške až 30 000 eur a v prípade spôsobenia nehody môže čeliť trestu odňatia slobody až jeden rok. Zákon sa vzťahuje na majiteľov, predajcov aj úpravcov. Ak sa preukáže, že takúto službu ponúka sám predajca, prípadne že priamo ponúka „rýchle“ bicykle, môže sa sadzba odňatia slobody zvýšiť až na dva roky. Francúzsko si od novej právnej úpravy sľubuje odstrašujúci efekt , ktorý radikálne zníženie počet nelegálnych zásahov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektrobicykel #elektrobicykle
Články podľa značiek