Vitesco: Toto je katalyzátor budúcnosti. Zrazí emisie studených motorov

V súčasnosti sme v nábehu emisnej normy Euro 6, no výrobcovia sa už pripravujú na prísnejšiu Euro 7. A pri nej už stačiť dnešné katalyzátory nebudú. Spoločnosť Vitesco preto predstavuje novú generáciu katalyzátora Emicat s aktívnym vyhrievaní. Za dva roky zamieri do výroby.

20.03.2020 12:00
debata (2)
Katalyzátor Emicat je vybavený elektrickým... Foto: Vitesco
Vitesco - katalyzátor Katalyzátor Emicat je vybavený elektrickým ohrievacím okruhom s výkonom 4 kW. Výfukové plyny tak čistí ešte predtým, než dôjde k zahriatiu motora.

Výfukové trakty súčasných áut sa podobajú na chemické továrne. Máme tu rôzne katalyzátory, ktoré eliminujú škodlivé častice či plyny. Problémom však je, že účinné sú len vtedy, ak dosiahnu potrebnú prevádzkovú teplotu. Kým je katalyzátor studený čistenie výfukových plynov je nedostatočné. V tomto režime pritom fungujú pomerne často. Najmä pri krátkych mestských trasách alebo v zápchach, keď sa katalyzátor nedokáže zahriať. Zvlášť veľký problém je to pre naftové motory, pretože ich vysoká tepelná účinnosť znamená aj nižšiu teplotu výfukových plynov, na ktorých je zahrievanie katalyzátora závislé.

Spoločnosť Vitesco preto prichádza s takzvaným e-katalyzátorom Emicat s aktívnym vyhrievaním. A dokonca naň už má obrovskú zákazku od dvoch nemenovaných automobilových výrobcov. E-katalyzátor im totiž pomôže splniť emisnú normu Euro 7. Na rozdiel od klasického katalyzátora dokáže dosiahnuť potrebnú teplotu ešte predtým, než ho zahrejú výfukové plyny. Výhrevný systém má výkon štyri kilowatty. Emicat je určený do dvoch modelov mild-hybridných 48 V naftových dodávok. Prvé testy podľa normy WLTP ukázali, že dokáže znížiť emisie NOx, teda oxidov dusíka o 48 % a CO2 o tri percentá.

A to aj v takzvanom pomalom mestskom cykle, ktorý požadujú úrady napríklad pre centrum Londýna. V tomto cykle padli NOx dokonca až o 62 %. Celková účinnosť čistenia výfukových plynov tým vzrástla na 97 %. Elektricky vyhrievaný katalyzátor pritom nemusí byť veľkým spotrebičom energie, ktorú by preň musel vyrobiť spaľovací motor, čo by znamenalo vyššiu spotrebu a emisie. Pri hybridoch si totiž vystačí s energiou, ktorá vznikne rekuperáciou pri brzdení a je uložená do batérie. Po zahriati motora môže byť elektrický okruh vyhrievania deaktivovaný. Výroba katalyzátora Emicat je naplánovaná na rok 2022.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #výfukové plyny #katalyzátor #Vitesco
Články podľa značiek