Volvo zvoláva do servisu 700 000 áut! Problémom sú brzdy

Švédska automobilka musí vykonať najväčšiu zvolávaciu akciu vo svojej histórii. Systém autonómnych bŕzd nefunguje tak ako má.

31.03.2020 16:00
debata (3)
Volvo sa dlhodobo pýši prvotriednou bezpečnosťou posádky vo svojich modeloch. Dôležité je, že nárazové testy a bezpečnostné skúšky zvláda takmer dokonale celé modelové portfólio. O to väčším prekvapením bolo, keď dánska organizácia FDM, ktorá kontroluje bezpečnosť na cestách, odhalila nedostatok v bezpečnostných systémoch Volva XC60. Konkrétne išlo o nefungujúce autonómne brzdenie.

Sympatické je, že Volvo sa k situácii postavilo zodpovedne, chybu priznalo a sľúbilo nápravu. Problém spočíva v zlom prepojení softvérových a hardvérových komponentov autonómneho brzdenia. Výhodou v opravení nedostatku je, že pôjde o úpravu softvéru, takže nebude treba vymieňať súčiastky, ktoré by bolo veľmi pravdepodobne náročné zabezpečiť, keďže automobilová výroba je paralyzovaná pandémiou koronavírusu COVID-19.

Chybný softvér má nainštalovaných presne 736 430 vozidiel po celom svete. Ide o automobily vyrobené od 7. novembra 2018 do 11. marca 2020. Chyba sa týka modelov: S60, S90, V60, V60 Cross Country, V90, V90 Cross Country, XC40, XC60 a XC90. Volvo však začne upravovať softvér až od 1. mája, takže je dôležité, aby majitelia dotknutých áut brali do úvahy prítomný nedostatok a na systém autonómneho brzdenia sa nespoliehali. Auto s chybným softvérom totiž nereaguje na osoby či iné prekážky a systém neaktivuje.

Dobrou správou je aj to, že Volvo zatiaľ neeviduje žiadnu nehodu ani zranenie spôsobené chybným fungovaním systému. Keby si tak stalo, išlo by o veľmi nepríjemne pokrivenie povesti švédskej automobilky v čínsky rukách, keďže záväzok chrániť životy pasažierov v ich modeloch má jednoznačne prioritu.

Pokiaľ by boli dotknuté automobily vybavené neustálym pripojením na internet, problém by bolo možné odstrániť na diaľku bez nutnosti návštevy servisu. Podobné situácie môžu výrobcov časom presvedčiť, že investícia v tomto smere vie prispieť k väčšej bezpečnosti a spokojnosti zákazníkov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Volvo #zvolávacia akcia #autonómne brzdenie
Články podľa značiek