Škoda Scala Spider: Áno, aj taká bude. Ale iba jedna

Rodí sa ďalší mladoboleslavský model? Ak tomu nezabráni koronavírus, predstavia študenti "škodováckej" akadémie svoj siedmy projekt. Tentoraz na platforme Scaly, ktorú premení tím 20 mladých „tunerov“ na atraktívny Spider.

24.03.2020 16:00
debata
Zo Scaly sa stane už čoskoro Spider. Prvé skice... Foto: Škoda-Auto
Škoda Scala Spider - koncept Azubi Zo Scaly sa stane už čoskoro Spider. Prvé skice sú hotové.

Už od roku 2014 sa študenti strojárskeho učilišťa v Mladej Boleslavi zúčastňujú projektu Azubi Car. Cieľom je vytvoriť špeciálne upravené auto na základe niektorého zo sériových modelov Škody. Tak vznikli solitéry ako Škoda CityJet na báze Citigo, pikap Funstar z Fabie, kupé Atero, postavené na platforme Rapidu Spaceback, Sunroq, teda otvorená verzia Karoqu a vlani vydarený Mountiaq, čo bol Pikap z Kodiaqu. Projekt beží aj tento rok. Študenti si tentoraz vybrali mimoriadne atraktívnu tému. Chcú postaviť čistokrvný Spider, pričom Škoda im na tento účel poskytne novú Scalu.Zatiaľ sa tím zaoberá samotným návrhom.

Zmenami prejde aj palubná doska zo Scaly.... Foto: Škoda-Auto
Škoda Scala Spider - koncept Azubi Zmenami prejde aj palubná doska zo Scaly. Očakávať môžme najmä odlišné materiály a nižšie čelné okno.

Študenti vytvorili prvé skice. Pomáhal im sám šéfdizajnér Škody – Oliver Stefani. „Kreslenie je aj napriek širokému využitiu počítačov a simulácii ešte stále podstatnou súčasťou práce automobilového dizajnéra. S každou čiarkou sa štúdia stáva reálnejšia. Skica je prvým z mnohých krokov na dlhej a napínavej ceste za novým vozidlom," odkázal študentom. Ako vidieť, pôjde o radikálnu prestavbu, ktorá si vyžiada prakticky úplne novú karosériu. Za obeť kráse padne druhý pár dverí aj strecha. Rám čelného okna bude výrazne nižší a sklonený viac vzad. Za opierkami sedadiel sa objaví kapota s dvojicou „bublín“.

Študentom pomohal sám šéfdizajnér automobilky... Foto: Škoda-Auto
Škoda Scala Spider - koncept Oliver Stefani Študentom pomohal sám šéfdizajnér automobilky Oliver Stefani.
Prepracované budú aj nárazníky, pričom ten zadný dostane centrálnu koncovku výfuku. Očakávať môže aj zníženie podvozku, rozšírenie rozchodu a montáž veľkých diskov, čo si vynúti rozšírenie a zväčšenie blatníkov. Pôjde pravdepodobne o najnáročnejší projekt z doteraz šiestich realizovaných. Zdá sa, že entuziazmus a odvaha študentom mladoboleslavskej automobilky naozaj nechýba. Škrt cez rozpočet im však môže urobiť koronavírus, ktorý zastavil nielen celú automobilku ale aj školstvo. Júnový termín premiéri zatiaľ vraj platí, no neviditeľný nepriateľ môže byť tentoraz silnejší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Concept #koncept #Škoda-Auto #Azubi #Škoda Scala #spider
Články podľa značiek