Policajti dostali na cestách ‘stopku‘! Netešte sa, pokuty prídu poštou

Preventívne opatrenia kvôli zamedzeniu šírenia koronavírusu znamenajú aj zmeny pre vodičov. Z ciest zmizli preventívne kontroly. Polícia sa zameria najmä na využívanie objektívnej zodpovednosti. Ak ste teda porušili dopravné predpisy a polícia vás nezastavila, neznamená to, že pokuta vám nepríde domov poštou.

27.03.2020 18:00
debata (8)
Pokuty v súčasnosti polícia posiela vo väčšej... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
polícia Pokuty v súčasnosti polícia posiela vo väčšej miere poštou.

"Fyzická kontrola dokladov totožnosti vo výkone služby iba v nevyhnutných a odôvodnených prípadoch,” informuje hovorkyňa polície Denisa Bárdyová, ktorá dodáva, že polícii záleží na bezpečnosti občanov a čo možno maximálnej eliminácie prenosu a šírenia koronavírusu medzi ľuďmi, či už osobným kontaktom, prostredníctvom peňazí, platobných kariet, dokladov a podobne. To znamená, že k zastaveniu vozidla dôjde až v prípade, keď napríklad vodič svojou jazdou ohrozuje okolie.

Polícia sa svojimi "úlovkami” chváli aj na sociálnej sieti Facebook. "Na dodržiavanie dopravných predpisov využívajú predovšetkým inštitút objektívnej zodpovednosti, to znamená, že v rámci kontroly policajti nezastavia vodiča a neriešia ho priamo na mieste, ale rozhodnutie o uložení pokuty za spáchaný správny delikt zašlú držiteľovi vozidla poštou,” uvádza polícia na Facebooku v rámci príspevku. V rámci príspevku informuje o "nameraní” vodiča, ktorý v obci prekročil rýchlosť.

Nezastavenie vodiča priamo na mieste má aj ďalší efekt, ktorým je vyhýbanie sa styku s hotovosťou, prostredníctvom ktorej sa tiež môže šíriť vírus. "Polícia, samozrejme, plní všetky svoje úlohy aj naďalej, a to aj v dohľade nad bezpečnosťou a plynulosťou v cestnej premávke,” informuje Bárdyová.

Kým odstránenie preventívnych kontrol môžu vodiči vnímať pozitívne, majú aj svoju odvrátenú stránku. Meranie rýchlosti nie je jediný priestupok, ktorý môžu vodiči na cestách spáchať. Preventívne dopravné kontroly pomáhali odhaľovať vodičov, ktorí napríklad jazdia pod vplyvom alkoholu, no nikto ich neudal a nespáchali ani žiaden dopravný priestupok.

Počas preventívnych cestných kontrol je navyše možné odhaliť jazdu vodiča bez vodičského oprávnenia. Polícia tak môže odhaliť vodičov, ktorým vodičský zadržali, no jazdili aj napriek tomu. Rovnako tak v rámci týchto kontrol dochádza ku kontrole povinnej výbavy, prípadne platnosti a správnosti dokladov spolu s kontrolou platnosti PZP.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #kontroly #koronavírus
Články podľa značiek