Neuveriteľné: V opustenom dílerstve sa zastavil čas. Je plné 30 ročných Álf a Fiatov!

Občas sa dejú zázraky. A toto je jeden z nich. Nový majiteľ pozemku v Buenos Aires objavil predajňu áut z deväťdesiatych rokov. Aj s nejazdenými „veteránmi“.

04.04.2020 07:00
debata
Čas sa v tejto predajni Fiatov a Álf v Buenos... Foto: Kaskote Calcos
Zabudnutá predajňa áut - Buenos Aires Čas sa v tejto predajni Fiatov a Álf v Buenos Aires zastavil začiatkom deväťdesiatych rokov. Zodpovedá tomu aj vtedajšia ponuka. Žiadne z týchto áut sa už roky nevyrába a ak jazdia, rozhodne nevyzerajú ako tieto exempláre, ktoré boli zakonzervované prachom a pavučinami.

Podobný príbeh sa odohral na Cypre. V demilitarizovanom pásme, ktoré vzniklo po rozdelení ostrova v roku 1974, ostali mnohé opustené podniky, vrátane predajne Toyoty. Dodnes tam nájdete prakticky celú vtedajšiu ponuku japonskej značky pre Európu. V Buenos Aires síce nezasiahli do biznisu predajne Fiatu a Alfy Romeo dramatické vojenské okolnosti, no nato aby sa v nej zastavil čas, stačil bankrot. Dílerstvo Ganza Sevel jednoducho zavrelo a celú firmu aj s autami, ktoré mali pôvodne putovať k zákazníkom. A tak tu máme „stroj času“, vďaka ktorému sa môže vrátiť na úplný začiatok deväťdesiatych ro­kov.

Po umytí áut sa ukázalo, že sú v stave, ktorý... Foto: Kaskote Calcos
Zabudnutá predajňa áut - Buenos Aires Po umytí áut sa ukázalo, že sú v stave, ktorý nie je ďaleko od predstavy, že práve zišli z výrobnej linky.

Samozrejme, o náleze sa začalo písať až potom, čo vlani celý pozemok kúpil nový vlastník, netušiac, že v ňom nájde takýto poklad. V showroome stoja úplne nejazdené Fiaty z tých čias. Napríklad Tipo, sedan Duna, Uno, kombi Temra či úžitkové Ducato. A k tomu ešte čerešnička na torte v podobe krvavočervenej Alfy Romeo 33 Sport Wagon, predchodkyne Alfy 156. O dokonalú konzerváciu sa postaral prach a pavučiny. Nový vlastník poveril spoločnosť Kaskote Calcos aby sprostredkovala predaj neobvyklého nálezu. Tá následne autá očistila a nevychádzal z údivu nad ich perfektným stavom.

Najvzácnejším kúskom tohto nálezu je červené... Foto: Kaskote Calcos
Zabudnutá predajňa áut - Buenos Aires Najvzácnejším kúskom tohto nálezu je červené Alfa Rome Sport Wagon, predchodca stopäťdesiatšestky. Toto športové kombi mohlo mať aj 6-valcový motor.
Stačilo vymeniť pneumatiky či batériu a autá, ktoré by boli za normálnych okolností už dávno na šrotovisku, môžu vyraziť ako nové na cesty. Kaskote Calcos očakáva, že nájde rýchlo kupcov, hoci Fiaty z deväťdesiatych rokov nepatria medzi zberateľské klenoty. Raritou však nepochybne sú, keďže vyzerajú akoby práve zišli z montážnej linky. Nehovoriac o spomínanej Alfe Romeo 33 Sport Wagon, z ktorej vzniklo len 122 000 exemplárov a z tých funkčných môže byť dnes na cestách len zopár desiatok. Pozrite si fascinujúcu galériu, ktorá vás vráti o 30 rokov späť. Škoda, že Argentína je tak ďaleko.
Zabudnutá predajňa áut - Buenos Aires
Zabudnutá predajňa áut - Buenos Aires
+16Zabudnutá predajňa áut - Buenos Aires

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Argentína #Alfa Romeo #Fiat #veterány #predajne automobilov
Články podľa značiek