Kia vzdoruje COVID-19. Ako prvá slovenská automobilka obnovila výrobu

Závod Kie v Tepličke nad Váhom od pondelka opäť vyrába. Kia bola teda poslednou zo slovenských automobiliek, ktorá zastavila svoje linky a zároveň prvou, ktorá ich spustila. Výrobný proces sprevádzajú prísne hygienické opatrenia.

07.04.2020 10:15
debata (3)
Po dvoch týždňoch sa v Tepličke nad Váhom opäť... Foto: Kia
KIa XCeed - výroba v Žiline 2019 Po dvoch týždňoch sa v Tepličke nad Váhom opäť pracuje. Závod Kie bude bežať v dvojzmennej prevádzke do konca apríla, s výnimkou Veľkonočných sviatkov a víkendov.

Kia zastavila výrobu v Tepličke nad Váhom 23. marca, ako posledná z automobilových závodov na Slovensku. V tom čase už stáli linky Volkswagenu v Bratislave, Malackách aj Martine, výrobu prerušilo trnavské PSA aj závod Jaguar Land Rover v Nitre. Kým konkurenčné značky spustenie výroby naďalej odkladajú, Volkswagen napríklad do 19. apríla, Kia už koncom marca avizovala, že má v pláne rozbehnúť linky v pondelok 6. apríla, teda ešte pred Veľkou nocou.

Svoj zámer aj uskutočnila. Závod v Tepličke nad Váhom sa rozbehol včera o šiestej hodine ráno. Podľa hovorcu Jána Žgravčáka urobila spoločnosť ešte pred spustením liniek prieskum medzi zamestnancami s otázkou, či by boli ochotní nastúpiť do práce. Ako sa vyjadril, 96 % opýtaných súhlasilo. Fabrika, ktorá zamestnáva 3 800 ľudí, bude pracovať do konca apríla vzhľadom na situáciu na trhu len v dvojzmennej prevádzke. Nočná zmena nebude zatiaľ obnovená. Pracovať sa nebude ani počas Veľkonočných sviatkov a víkendov.

Výrobu sprevádzajú prísne epidemiologické opatrenia. „Podnik sa riadi všetkými rozhodnutiami prijatými krízovým štábom a odporúčaniami zverejňovanými Úradom verejného zdravotníctva,“ povedal Žgravčák. Všetci zamestnanci pred vstupom do podniku prechádzajú dvoma stanmi s termokamerami, kde merajú ich teplotu. Ak má niekto 37,5 stupňa Celsia, nie je mu umožnený vstup do zamestnania. Pracovníci budú mať k dispozícii dezinfekčné prostriedky a rúška.

Hygienické pravidlá sa dodržujú aj v autobusoch, ktoré zvážajú ľudí zo širokého okolia. Nástup je povolený len s ochranou tváre. Vo vozidlách sedia samostatne. Väčšina zamestnancov však včera využila pri príchode do práce vlastné autá. Ako uviedol Žgravčák, automobilka nikoho nenúti k nástupu do práce. Pokiaľ sa zamestnanec necíti dobre, môže zatelefonovať lekárovi a pýtať sa na „péenku“. Podnik tiež zjednodušil procesy pri odchode na OČR. Kia tvrdí, že zatiaľ nemala v podniku žiaden potvrdený prípad ochorenia COVID-19.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Teplička nad Váhom
Články podľa značiek