WCOTY 2020: Svetovým autom roka je Kia Telluride. A tam Kórejci nekončia!

Kia zabodovala v aktuálnom ročníku svetovej ankety o najlepšie auto roka hneď dvakrát. Bohužiaľ, víťazné SUV Telluride si v Európe nekúpime. Dve zlaté medaily má však na konte aj elektrické Porsche Taycan.

09.04.2020 16:30
debata (3)
Najväčšie kórejské SUV je zároveň najlepším... Foto: Kia
Kia Telluride - 2019 Najväčšie kórejské SUV je zároveň najlepším autom roka. Kia Telluride sa však bude vyrábať a predávať výlučne v USA. Zodpovedajú tomu rozmery aj jej veľký 6-valec.

Pandémia koronavírusu zasiahla aj aktuálny ročník ankety World Car of the Year. Zoznam finalistov bol síce vyhlásený, tak ako býva zvykom v Ženeve, no vzhľadom na zrušený autosalón bez prítomnosti novinárov. Ani samotné finále, ktoré sa už niekoľko rokov odohráva na autosalóne v New Yorku prebehnúť nemohlo. Tamojšiu motoršou totiž presunuli na prelom augusta a septembra. Výsledky sa tak dozvedáme len virtuálnou cestou. A najväčšiu radosť z nich bude mať nepochybne Kia. Z 29 prihlásených áut, z ktorých jury, zložená z 86 novinárov z 24 krajín sveta, vybrala najprv desať a následne troch finalistov, určila za Svetové auto roka 2020 Kiu Telluride.

Veľké kórejské SUV vyrábané v USA tak porazilo Mazdu 3 aj Mazdu CX-30. Japonci mali trochu smolu. Mať totiž dvoch zástupcov vo finále hlavnej súťaže, bola skôr nevýhoda. Trojka si s CX-30 jednoducho „kradli“ hlasy. To ale neuberá na kvalite Telluride. Kia totiž dokázala, že na náhody neverí. Zlato vo WCOTY 2020 „zaklincovala“ druhou zlatou medailou v triede Svetové mestské auto roka. Odniesol si ju elektrický Soul. Tento mestský crossover s akumulátorom s kapacitou až 64 kWh nedal šancu Mini Electric ani kompaktnému crossoveru VW T-Cross. Kia však nebola jedinou automobilkou, ktorá bodovala hneď dvakrát.

Dvojité zlato má na konte aj Porsche. Elektrický Taycan prevalcoval konkurentov v kategórii Luxusné svetové auto roka aj Športové svetové auto roka. Jeho karoséria v štýle 4-dverového kupé padla obom triedam ako uliata. Taycan zaujal šialenou dynamikou, za ktorou stojí 800 V elektrická sústava s výkonom 560 kW. Medzi luxusnými autami pokoril elektrický Mercedes-Benz EQC aj súpera z vlastných radov – nové Porsche 911. O víťazstve Porsche v triede vysokovýkonných športových áut bolo pochýb ešte menej, keďže túto kategóriu si automobilka zo Zuffenhausenu doslova sprivatizovala. Taycan nedal dýchať Porsche 911 ani dvojičkám 718 Boxsater/Ca­yman.

Posledným úspešným modelom je Mazda 3. Získala najvyššie ocenenie za dizajn roka. Aspoň niečo, ak jej útok na zlato v hlavnej kategórii s dvoma modelmi nevyšiel. Tvary tohto hatchbacku a sedanu sa porote páčili viac ako dizajn Peugeotu 208, mimochodom aktuálneho európskeho auta roka, aj ako Porsche Taycanu. V tejto súťaži radili jury siedmi experti na dizajn z Francúzska, Nemecka, Veľkej Británie , USA a Japonska. Trieda Zelené svetové auto roka bola v tomto ročníku zrušená. Jednoducho, alternatíve technológie sa stávajú prirodzenou súčasťou moderných áut. Vidíme to na príklad Porsche Taycan či Kii Soul EV. Tri medaily z piatich teda patrili čistým elektromobilom.

Svetové auto roka 2020 – Kia Telluride

Kia Telluride - 2019 Foto: Kia
Kia Telluride - 2019 Kia Telluride - 2019

Luxusné svetové auto roka 2020 – Porsche Taycan

Porsche Taycan - 2019 Foto: Porsche
Porsche Taycan - 2019 Porsche Taycan - 2019

Mestské svetové auto roka 2020 – Kia Soul EV

Kia Soul EV - 2019 Foto: Kia
Kia Soul EV - 2019 Kia Soul EV - 2019

Športové svetové auto roka 2020 – Porsche Taycan

Porsche Taycan - 2019 Foto: Porsche
Porsche Taycan - 2019 Porsche Taycan - 2019

Cena za dizajn – Mazda 3

Mazda 3 - 2019 Foto: Mazda
Mazda 3 - 2019 Mazda 3 - 2019

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Porsche #Mazda #Mazda 3 #WCOTY #Kia Soul EV #Kia Telluride #Porsche Taycan #WCOTY 2020
Články podľa značiek