Hyundai: Koniec pandémie? Ďalšia automobilka obnovila výrobu

Po závode Kii v Žiline, spustili po troch týždňoch do prevádzky aj sesterský závod Hyundaiu v českých Nošoviciach. Výrobu sprevádzajú prísne epidemiologické opatrenia.

14.04.2020 16:00
debata
Linky závodu Hyundaia v Nošoviciach sa rozbehli... Foto: Hyundai
Hyundai - výroba Nošovice Linky závodu Hyundaia v Nošoviciach sa rozbehli dnes (utorok 14. apríla) o piatej hidine ráno. Fungovať bude zatiaľ na dve zmeny.

Kórejský koncern Hyundai-Kia patrí k podnikom, ktoré sa rozhodli ako prvé obnoviť chod svojich európskych závodov. Automobilka Kia tak urobila v Žiline minulý týždeň v pondelok 6. apríla. Sesterský závod Hyundaiu v českých Nošoviciach nasleduje dnes, utorok 14. apríla. Z dôvodu koronavírusu stáli jeho linky tri týždne od 21. marca. Spočiatku sa v továrni bude kvôli hladkému nábehu výroby pracovať na dve zmeny, namiesto obvyklých troch.

„Začíname pozvoľna, to znamená rannou a poobednou zmenou. To nám umožňuje väčšiu flexibilitu, čo sa týka logistiky. V prípade ak by niekto chýbal, môžeme doplniť zamestnancov z nočných zmien,“ povedal hovorca závodu Pavel Barvík. Zamestnanci, na ktorých vyjde v danom týždni nočná zmena, ostanú doma a dostanú náhradu mzdy vo výške 70 % priemerného zárobku.

V súvislosti s pandémiou prijala firma opatrenia pre zaistenie bezpečnosti zamestnancov. Niekoľkokrát denne sa bude areál dezinfikovať, k dezinfekcii sa využije aj čas nočnej zmeny. „Obmedzujeme aj stretávanie zamestnancov. Ako príklad môžem uviesť špeciálny režim v jedálňach a bufetoch, kde budú ľudia chodiť postupne a budú mať k dispozícii miniboxy, v ktorých budú oddelení od ostatných,“ vysvetlil hovorca.

Samotný rozbeh výroby nie je podľa Barvíka ničím výnimočný, pretože sa tak deje dvakrát ročne – po letnej celozávodnej dovolenke a po Vianociach. Rozdiel je len v tom, že automobilka sa tentoraz čiastočne predzásobuje náhradnými dielmi. Podľa Barvíka sú dôvodom opatrenia na hraniciach, ktoré môžu predstavovať riziko oneskorenia dodávok komponentov. Spolu s nošovickým závodom obnovujú výrobu aj dodávatelia.

To znamená, že okrem 3 300 zamestnancov fabriky sa do práce vracia ďalších 8 700 ľudí v dodávateľskej sfére. Naproti tomu, česká Škoda minulý týždeň odstávku svojich závodov predĺžila už tretíkrát za sebou, zatiaľ do 27. apríla. Závod v Nošoviciach je jediným výrobným podnikom Hyundaia v Európskej únii. Vyrába 1 500 áut denne. Vlani to bolo za rok 309 500 kusov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #Nošovice
Články podľa značiek