Dočkáme sa ďalšieho šrotovného?

Predaje automobilov sa do minuloročných čísiel tak ľahko nevrátia ani po otvorení predajní. Dokazuje to situácia v Číne, v ktorej výrobcovia autá už opäť predávajú. Finančná kríza obmedzí kúpyschopnosť obyvateľov, pričom nákupy nových áut pôjdu do úzadia.

16.04.2020 06:00
debata (25)
Ministerstvo hospodárstva zatiaľ podporu... Foto: SHUTTERSTOCK
šrot, šrotovisko, šrotovné, staré autá Ministerstvo hospodárstva zatiaľ podporu predaja nových áut nepripravuje.

Riešením sú dotácie na nákup nových automobilov. Na Slovensku sa zatiaľ dotácie na nákup áut nepripravujú. „Rezort hospodárstva o takejto forme podpory v súčasnosti neuvažuje,“ uviedol tlačový odbor ministerstva hospodárstva.

Nemecké automobilky Volkswagen (VW) a BMW sú za zavedenie štátnej podpory predaja automobilov. Člen predstavenstva VW Stefan Sommer pre nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung uviedol, že štátnu podporu považuje za ešte dôležitejšiu ako v čase poslednej globálnej finančnej krízy.

Štátna podpora môže prispieť aj k urýchleniu zavedenia vozidiel s alternatívnymi druhmi pohonu. Ide napríklad o elektromobily alebo plug-in hybridy. Myslí si to aj bavorský premiér a predseda CSU Markus Söder, ktorý počas minulého týždňa vyzval na vytvorenie systému podpory v Nemecku.

Slovensko už dotácie pod názvom šrotovné zažilo v roku 2009. Štát ľuďom prispel na nákup nového auta, ak sa oni vzdali svojich starých áut, ktoré dali zošrotovať. Výsledkom bolo omladenie vozového parku. Nové autá neboli len bezpečnejšie, ale aj ekologickejšie.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #šrotovné #predaj áut #koronavírus
Články podľa značiek