Koncern VW má plán obnovy výroby. Linky sa rozbehnú najprv v Bratislave!

Slovenský závod Volkswagenu bude jedným z prvých, ktorý začne po uzatvorení prevádzok koncernu VW z dôvodu pandémie opäť vyrábať. Linky sa rozbehnú už v pondelok 20. apríla.

16.04.2020 12:30
debata
Bratislavský Volkswagen rozbehne výrobu budúci... Foto: Volkswagen
VW Bratislava - výroba Bratislavský Volkswagen rozbehne výrobu budúci pondelok 20. apríla. Využije pritom svoje skúsenosti z Číny, kde je už v prevádzke 32 z 33 závodov. Plán proti šíreniu nákazy má až 100 bodov.

V priebehu marca automobilka Volkswagen prerušila z dôvodu opatrení proti šíreniu koronavírusu výrobu vo väčšine svojich závodov na celom svete. Ten bratislavský zatvorila 17. marca a odvtedy posúvala termín opätovného spustenia niekoľkokrát. Linky sa mali rozbehnúť . apríla a neskôr 14. apríla po Veľkej noci. Ani jeden z dátumov sa nakoniec neukázal ako reálny. Ten nový je stanovený na 20. apríla a ako sa zdá, je záväzný. Volkswagen oznámil, že budúcim pondelkom štartuje proces spustenia produkcie vo väčšine zastavených fabrík. Práve Bratislava bude spolu s lipským Zwickau prvou prevádzkou, ktorá sa vrátia do výrobného režimu.

O týždeň neskôr, teda 27. apríla sa otvoria aj ostatné nemecké podniky a tiež závody v Portugalsku, Španielsku, Rusku a USA. V priebehu mája budú postupne nabiehať linky v Južnej Afrike, Argentíne, Brazílii a v Mexiku. „Uvoľňovaním opatrení v Nemecku ale aj ďalších európskych krajinách boli vytvorené rámcové podmienky pre postupné obnovenie výroby. Na tento krok sme sa intenzívne pripravovali vrátane zavedenia prísnych epidemiologických pravidiel. Podniky budú pracovať v skrátenej pracovnej dobe a počet zamestnancov sa bude postupne zvyšovať,“ povedal prevádzkový riaditeľ Ralf Brandstätter.

„Situáciu, v ktorej sa nachádzame, sme ešte nikdy nezažili. Ja však verím, že naši kolegovia majú veľkú motiváciu pustiť sa opäť do práce. K obnoveniu výroby dochádza po každej celozávodnej dovolenke, takže s tým máme veľké skúsenosti. Rutinu však musíme prispôsobiť okolnostiam pandémie. Odpoveďou na to, je naša nová dohoda o ochrane zdravia. Pomocou plánu, ktorý obsahuje 100 bodov, znížime čo najviac riziko infekcie. Nič si ale nenahovárajme. Nové procesy sa môžu stretnúť s rozpakmi. Ešte nikdy sme totiž za takýchto okolností autá nevyvíjali , nevyrábali ani nepredávali,“ vysvetlil Bern Osterloh, predseda podnikovej rady.

Obnova výroby bude závislá nielen na štátnych nariadeniach v jednotlivých krajinách ale aj na dostupnosti komponentov zo subdodávateľskej siete a tiež dopytu po autách. S problémom nedostatku dielcov sa už stretla napríklad aj Kia vo svojim závode v Žiline. Hoci ako prvá na Slovensku spustila produkčné linky, a to už 6. apríla, z logistických dôvodov bude nútená ich zastaviť v pondelok 20. apríla do 24. apríla. Volkswagen pri nábehu využije svoje skúsenosti z Číny, kde je už v prevádzke 32 z celkovo 33 závodov. Medzi čínskymi zamestnancami sa po uplatnení prísnych epidemiologických pravidiel neobjavil ani jeden nový prípad ochorenia na COVID-19.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #výroba #VW #pandémia #VW Slovakia #koronavírus
Články podľa značiek