Predajne áut by mohli byť na Slovensku otvorené už v stredu!

Konzílium odborníkov pripravilo plán, podľa ktorého sa majú ďalšie prevádzky ako napríklad obchody a služby s rozlohou do 300 metrov štvorcových, otvárať už od stredy 22. apríla.

20.04.2020 19:00
debata (4)
Od stredy 22. apríla by mohli byť opäť otvorené... Foto: SHUTTERSTOCK, Škoda-Auto
Škoda-Auto - predajňa Od stredy 22. apríla by mohli byť opäť otvorené predajne áut, motocyklov a atobazáry. Doteraz mali výnimku len autoservisy a pneuservisy.

Ďalšie prevádzky by sa na Slovensku mohli začať otvárať už v stredu 22. apríla. Vyplýva to z plánu, ktorý vypracovalo konzílium epidemiológov, infektológov a verejných zdravotníkov. Plán v utorok predloží premiér Igor Matovič Ústrednému krízovému štábu na posúdenie a prípadné schválenie. V prvej fáze by sa pritom mali otvárať obchody a prevádzky služieb s rozlohou do 300 metrov štvorcových, služby verejného stravovania, avšak iba cez predajné okienko.

Využívať by sa už mali dať aj vonkajšie športoviská pre bezkontaktné športy bez využitia šatní a toaliet a bez obecenstva, služby dlhodobého ubytovania bez stravy, vonkajšie trhoviská podľa stanovených podmienok. Otvárať by sa mali aj predajne automobilov, motoriek a autobazary. V súčasnosti bola povolená od 16. marca len prevádzka servisov a pneuservsov. Dílerstvá boli zatvorené približne od polovice marca. Niektoré automobilky prešli na predaj cez internet.

Plán pozostáva aj z ďalších troch fáz, ktorých zavádzanie však nie je v návrhu určené konkrétnym dátumom. Podľa Matoviča to totiž bude závisieť od vývoja šírenia koronavírusu a od disciplíny ľudí. „Poďme otvoriť niektoré obchodné prevádzky, ale budeme musieť byť dvakrát viac zodpovednejší, ako doteraz,“ povedal na pondelňajšej tlačovej konfernecii Matovič s tým, že ak sa ukáže, že nákaza začne opäť rásť, tieto obchody zatvoria, a možno aj tie, ktoré sú dnes otvorené.

Otváranie obchodov má byť zároveň podmienené dodržiavaním prísnych podmienok, ako nosenie rúšok, stanovený odstup ľudí, dezinfekcia, vetranie priestorov a podobne.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #predaj áut #koronavírus
Články podľa značiek