Toto je smutný pohľad na opustené letiská. Zachytil ich prepustený zamestnanec

Letiskové haly a lietadlá sú dnes takmer zakázané zóny. Na tieto miesta sa dostanete snáď len ako repatriant. Letecká doprava skolabovala a stroje stoja bezmocne na zemi. O to vzácnejšie sú snímky dnešnej reality zachytené prepusteným zamestnancom aerolínií.

23.04.2020 18:00
debata (3)
Pohľad na inak rušné letisko v Chicagu vypovedá... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc, Jalopnik
Prázdne letiská a lietadlá Pohľad na inak rušné letisko v Chicagu vypovedá o zdecimovaní osobnej leteckej dopravy.

Koronavírus dopadol najtvrdšie na turistický ruch a leteckú dopravu. Už viac ako mesiac lietadlá prakticky nelietajú. Dostať sa do priestorov letísk je takmer nemožné a na cestu pravidelnou linkou už vôbec nie. Američanovi, ktorý si hovorí Tory, sa to však podarilo. Príliš vznešený dôvod na to ale nemal. Pracoval pre veľkú americkú leteckú spoločnosť a tá ho z dôvodu znižovania nákladov jednoducho prepustila. Svoju poslednú cestu domov absolvoval lietadlom. Čo je dnes raritou. Letel z Chicaga do Baltimoru s medzipristátím v Pittsburghu. A videl to, čo mnohí z nás nevideli.

Toto je snímka počas letu na pravidelnej linke... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc, Jalopnik
Prázdne letiská a lietadlá Toto je snímka počas letu na pravidelnej linke v USA. Okrem posádky sa v lietadle prepravovali štyria cestujúci.
Ani v Baltimore nebolo rušnejšie. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc, Jalopnik
Prázdne letiská a lietadlá Ani v Baltimore nebolo rušnejšie.

Počas cesty urobil pár snímok, o ktoré sa podelil so svojím priateľom, pracujúcim pre web Jalopnik. Aj tých pár obrázkov stačí na to, aby sme si uvedomili, ako pandémia zdecimovala osobnú leteckú dopravu. Jedna pochádza z lietadla, kde bol Tory na palube len s troma cestujúcimi, z toho jedným zamestnancom a dvoma platiacimi. Z okna pri štarte zachytil desiatky uzemnených lietadiel spoločnosti American Airlines, „odparkovaých“ na vzletových a pristávacích dráhach. Ďalšia fotografia pochádza z prázdnej letiskovej haly letiska Midway v Chicagu, kde ešte pred pár týždňami vládol čulý ruch. Na let čakal úplne sám.

Z okna lietadla jasne vidieť uzemnené stroje,... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc, Jalopnik
Prázdne letiská Z okna lietadla jasne vidieť uzemnené stroje, odstavené na vzletových a pristávacích dráhach.
Podobne to bolo Baltimore. Ak sa však pýtate, prečo v USA niektoré lietadlá predsa len lietajú, dôvodom je legislatíva. Aerolínie sa môžu totiž uchádzať o federálne prostriedky na kompenzáciu strát vplyvom pandémie jedine vtedy, ak vykonávajú aspoň nejakú prepravu. Tieto lety sa považujú za službu obyvateľstvu. Destinácie, kde lietal letecký dopravca aspoň raz do týždňa, si musia zachovať túto frekvenciu, zatiaľ čo menej časté trasy môžu mať frekvenciu nižšiu. Aj keď sú tieto lety totálne stratové, nehovoriac o vplyve na životné prostredie, núti to aerolínie zachovať aspoň niektoré pracovné miesta.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #letiská #lietadlá
Články podľa značiek