Ako vyzerajú autá z dna oceánu? Po dvoch rokoch takto

V Austrálii sa rozhodli vyzdvihnúť zo dna oceánu 81 kontajnerov, ktoré sa zrútili neďaleko pobrežia z obrej nákladnej lode. V niektorých sa nachádzali nové autá. Pád a tlak vody ich zmenili na nepoznanie.

24.04.2020 18:00
debata (20)
Americké pikapy Chevrolet Silverado absolvovali... Foto: AMSA
Autá z potopených kontajnerov Americké pikapy Chevrolet Silverado absolvovali najprv pád z výšky 120 metrov a potom dvojročný pobyt na morskom dne.

V roku 2018 sa obrovská nákladná loď YM Efficiency, ktorá sa plavila z USA do Austrálie dostala 25 km pred pobrežím Hunter do búrky. Samotné plavidlo síce dorazilo do prístavu Port Botany bez ujmy, ale 81 zle upevnených kontajnerov sa z paluby zrútilo rovno do mora. Nachádzal sa v nich rozličný tovar od pneumatík a nábytku až po novučičké Chevrolety Silverado, ktoré mali skončiť v rukách austrálskych zákazníkov.

Zdanlivo ukončený príbeh sa minulý týždeň opäť objavil na stránkach médií. Spoločnosť Ardent Oceania sa totiž podujala so svojím špeciálnym plavidlo M/V Pride kontajnery vytiahnuť. Nebola to hračka, pretože skončili na dne mora v hĺbke 150 metrov. Prvých desať je už v recyklačnom stredisku. A medzi nimi aj dva kontajnery s americkými pikapmi. Pád z výšky 120 metrov na hladinu a následné dva roky pod obrovským tlakom vody im dali poriadne zabrať.

Po otvorení kontajnerov sa naskytol... Foto: AMSA
Autá z potopených kontajnerov Po otvorení kontajnerov sa naskytol špecialistom na recykláciu takýto pohľad.

Tlak zdeformoval nielen oceľovú schránku, ale doslova vyrazil okná. Autá tak boli vystavené slanej morskej vode. Z novučičkých pikapov sa stali vraky. A nielen to, z kontajnerov sa šíril neznesiteľný zápach. Scott Wilson, projektový manažér Austrálskeho úradu pre námornú bezpečnosť, ktorý celú operáciu radil, povedal, že autá doslova hnili. Aj preto museli byť zamestnanci recyklačnej firmy Avcon Project oblečení v ochranných odevoch, pripomínajúcich tie, ktoré sa používajú v laboratóriách testujúcich nákazu koronavírusom.

Kontajnery sa tiež stali dočasným príbytkom niektorých morských živočíchov, napríklad krabov. Akcia sa však ešte zďaleka neskončila. Cieľom je totiž vytiahnuť z morského dna ďalších 63 kontajnerov a väčšinu materiálu recyklovať. Trvať to má minimálne do konca apríla.
Autá z potopených kontajnerov
Autá z potopených kontajnerov
+3Autá z potopených kontajnerov

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #autá #loď #Chevrolet #kontajner
Články podľa značiek