Slovenský Volkswagen už ‘beží‘ na 20 %. Vyrába v jednej zmene

Po takmer piatich týždňoch nútenej odstávky sa bratislavský Volkswagen opäť vracia do starých koľají. Zatiaľ však veľmi opatrne. Dôležité ale je, že tento týždeň už nabehla produkcia všetkých vozidiel, komponentov aj nástrojov.

28.04.2020 18:30
debata
Bratislavský Volkswagen už obnovil výrobu... Foto: Volkswagen
VW Slovakia Bratislavský Volkswagen už obnovil výrobu celého portfólia.

V priebehu marca automobilka Volkswagen prerušila z dôvodu opatrení proti šíreniu koronavírusu výrobu vo väčšine svojich závodov na celom svete. Ten bratislavský zatvorila 17. marca a odvtedy posúvala termín opätovného spustenia niekoľkokrát. Linky sa mali rozbehnúť 5. apríla a neskôr 14. apríla po Veľkej noci. Ani jeden z dátumov sa nakoniec neukázal ako reálny. Kľúčový bol až 20. apríl, kedy začalo byť v Devínskej Novej Vsi opäť rušno, ako v jednom z prvých závodov Volkswagenu v Európe. Zatiaľ ale iba v časti podniku. Po týždni však Volkswagen Slovakia hlási, že 27. apríla sa podarilo spusti ďalšie segmenty produkcie vrátane komponentov a nástrojov.

Aktuálne vyrába fabrika v jednozmennej prevádzke všetky modely produktového portfólia. Teda nielen rodinu malých mestských modelov VW Up!, Škoda Citigo a Seat Mii, ale aj luxusný VW Touareg či Audi Q7, Audi Q8 a Porsche Cayenne. Výrobná kapacita zatiaľ predstavuje približne 20 %, no v nasledujúcich týždňoch bude postupne stúpať. Obnovenie výroby je podľa Volkswagenu signálom postupnej stabilizácie medzinárodného dodávateľského reťazca. Nábehu produkcie predchádzalo zavedenie prísnych hygienických opatrení, ktoré platia vo všetkých troch závodoch Volkswagen Slovakia. Všetci zamestnanci sú povinní nosiť rúška a pred vstupom do závodu im je meraná teplota.

„Zabezpečenia zdravia je v čase pandémie dôležitejšie ako kedykoľvek predtým. Je našou absolútnou prioritou, aby zamestnanci prichádzali do práce zdraví a zdraví sa znej aj vracali k svojim rodinám,“ povedal Sebastian Krapoth, člen predstavenstva pre personálnu oblasť vo Volkswagen Slovakia. Volkswagen Slovakia neustále sleduje všetky pokyny a odporúčania štátnych orgánov ako aj koncernu na ochranu zdravia zamestnancov. Súčasne zavádza vlastné, špecifické opatrenia. Rozsiahly zoznam zahŕňa oblasti od príchodu do práce cez prítomnosť na pracovisku až po odchod domov. Vo všetkých závodoch platí dodržiavanie odstupov.

Zamestnanci majú k dispozícii antibakteriálne mydlá, dezinfekciu na ruky a tiež dezinfekciu na pracovné náradie a prostriedky. Každej osobe je pred vstupom do závodu, respektíve pred nástupom do autobusu, meraná telesná teplota. V kantínach a tímových miestnostiach bolo preorganizované sedenie, boli tiež minimalizované osobné porady a zamestnanci môžu chodiť v pracovnom oblečení do a z práce. Súčasťou opatrení je aj priebežná dôkladná dezinfekcia frekventovaných miest a zariadení na osobnú hygienu naprieč celým závodom, a to od povrchov, zariadení až po kľučky, či dezinfekcia autobusov zmluvnej dopravy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #výroba áut #VW Slovakia #koronavírus
Články podľa značiek