Megapožičovni áut Hertz hrozí bankrot. Má záväzky, nič však nezarába!

Obor medzi požičovňami áut je v súvislosti s koronakrízou takmer na kolenách. Vylúčené nie je, že spoločnosť s 12 400 pobočkami v 150 krajinách jednoducho skrachuje.

07.05.2020 18:00
debata (2)
Požičovňa Hertz patrí k najväčším na svete.... Foto: Hertz
Hertz - požičovňa áut Požičovňa Hertz patrí k najväčším na svete. Koncom apríla sa však dostala do platobnej neschopnosti. Koronavírus zastavil jej aktivity, finančné záväzky, najmä z dôvodu lízingu, jej ale ostali.

Koronavírus robí problém nielen automobilovému priemyslu či predajcom áut, ale aj iným spoločnostiam súvisiacim s dopravou. Zvlášť ak sú ich aktivity spojené so službami, teda sektorom, ktorý patrí k najviac postihnutým. Dobrým príkladom je momentálna situácia jednej z najväčších požičovní áut Hertz. Stačili necelé dva mesiace a spoločnosť je takmer na kolenách. Ľudia prestali lietať, cestovať a čo viac, ostali doma. Doprava klesla na historické minimum, takže Hertz, ktorý má po celom svete 12 400 pobočiek, ostal bez práce. Pritom si zakladal na špičkových službách, čo znamená poskytovanie prakticky úplne nových áut. Takže v investíciách do nákupu vozidiel má astronomické sumy.

Agentúra Bloomberg uvádza, že Hertz mal na konci apríla dlhy vo výške 17,1 miliardy dolárov, z čoho 3,7 miliardy pripadá na firemné pôžičky a 13,4 miliardy na záväzky spojené práve s obmenou vozového parku. Príjmy spoločnosti však klesli od marca prakticky na nulu, ale lízingové záväzky Hertzu ostali. Netrvalo dlho a dostal sa do platobnej neschopnosti. Momentálne sa spoločnosť snaží o dohodu s veriteľmi a o štátnu pomoc. Ak sa jej nepodarí dopracovať k prijateľnému riešeniu, vyhlási bankrot. Vzhľadom na veľkosť spoločnosti to môže mať dokonca vplyv aj na samotný automobilový priemysel. Hertz je totiž významným flotilovým zákazníkom. Ak zbankrotuje, automobilky to pocítia v zníženom dopyte.

Ďalší negatívny efekt to môže mať na trh s ojazdenými vozidlami. Prípadný bankrot by znamenal predaj státisícov vozidiel z jeho majetku za ceny pod úrovňou tých bežných, čo by tlačilo na ceny jazdených áut. Pre zákazníkov by to bola, pochopiteľne, výhoda, nie však pre siete autobazárov. Hertz je druhou najväčšou americkou požičovňou a operuje aj v Európe, Latinskej Amerike, Austrálii, na Strednom východe, v Karibiku či na Novom Zélande. Zamestnáva až 38 000 pracovníkov a len v USA prevádzkuje takmer 570 000 vozidiel, takže jeho krach by mal naozaj globálne následky.

Podobne na tom budú pravdepodobne aj ďalšie veľké autopožičovne, keďže americký záchranný program vo výške 2,2 bilióna dolárov nie je určený autopožičovniam, ale len leteckým či nákladným dopravcom. Podľa najnovších informácií sa veritelia Hertzu dohodli, že mu poskytnú dlhší čas na úhradu svojich záväzkov, a to do 22. mája. Hertz tiež oznámil, že platy zamestnancom obnoví 11. mája, i keď znížené o 10 %. Mnohých sa to už ale týkať nebude, keďže v marci Hertz odštartoval hromadné prepúšťanie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Hertz #autopožičovňa
Články podľa značiek