Tesla Semi: Revolučný elektrický ťahač sa opäť omešká

Elon Musk síce svoje produktové sľuby vždy dodrží, ale dodržiavanie termínov mu príliš nejde. Presvedčili sme sa o tom už viackrát v minulosti. Teraz sa to opäť dotkne elektrického ťahača Semi, ktorý bude mať sklz až dva roky.

11.05.2020 16:00
debata (4)
Tesla Semi sa mala dostať k prvým zákazníkom v... Foto: Reuters, Alexandria Sage
Tesla, Semi Tesla Semi sa mala dostať k prvým zákazníkom v roku 2019, potom koncom roka 2020, no najnovšie firma oznámila, že predaj posunie ešte o rok. Dôvodom má byť nedostatok batérií. Na ten môže doplatiť aj konkurencia, napríklad v podobe ťahača Nikola Two a Tree.

Elektrický ťahač Tesla Semi zapôsobil v roku 2017 ako skutočná technologická bomba. Lenže odvtedy ubehli tri roky a ani jeden jediný kus sa napriek tisíckam objednávok k zákazníkom nedostal. Malo sa tak stať pritom už vlani. Lenže teraz sa dozvedáme, že sa tak nestane ani tento rok. Vyplýva to z dokumentu aktualizácie produktov, ktorý Tesla vydáva spolu so štvrťročnými obchodnými výsledkami. Automobilka oznámila, že plánované termíny súvisiace s modelmi 3 a Y budú dodržane, s výnimkou ťahača Tesla Semi. Pritom už vlani posunula termín distribúcie na koniec roka 2020.

„Očakávame, že výroba modelu Tesla Y vo Fremonte a Tesla 3 v Šanghaji bude pokračovať rastúcim tempom aj v druhom štvrťroku. Pokračujeme tiež v budovaní kapacít pre Teslu Y v ďalších destináciách, pričom prvé dodávky plánujeme na rok 2021. Dodávky ťahača Tesla Semi musíme presunúť na rok 2021,“ píše automobilka v oficiálnom vyhlásení. Dôvodom má byť podľa dávnejších informácií Elona Muska nedostatok batérií. Tesla síce na výrobe Semi pracuje, ale zatiaľ len v maloobjemovom režime, čo neumožňuje uspokojiť dopyt.

Kým sa tak stane, Elon Musk zásobuje čakajúcich zákazníkov novými informáciami. A nejde o malých hráčov. Americký výrobca elektromobilov má na stole záväzné objednávky na celé flotily od spoločností UPS, FedEx, Walmart či Anheuser-Busch. Naposledy im odkázal, že ťahač Semi absolvoval náročné skúšky v severských podmienkach, ktoré viedli k poznatkom umožňujúcim predĺžiť pôvodne sľubovaný dojazd z 800 km až na takmer tisíc. Pripomeňme, že Semi má zrýchľovať aj s nákladom z 0 na 100 km/h za päť sekúnd.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #kamión #Tesla #Elon Musk #tesla Semi
Články podľa značiek