‘Pristane‘ v Škode projekt lacných elektromobilov? Seat je z kola von

Koncern VW v poslednom čase rozdeľuje úlohy medzi jednotlivými značkami. Je možné, že okrem projektu lacných indických modelov by mohla Škoda dostať pod svoje krídla čoskoro aj vývoj malých koncernových elektromobilov. Pôvodne sa o ne mal postarať Seat. To je už ale minulosťou.

20.05.2020 12:00
debata
Nástupcovia malých elektromobilov VW Up!, Seat... Foto: Škoda-Auto
Škoda Citigo iV - 2020 Nástupcovia malých elektromobilov VW Up!, Seat Mii a Škoda Citigo by mohli vzniknúť pod taktovkou Škody.

Výhodou veľkých koncernov je obrovská synergia. Nielen na poli zdieľania spoločných komponentov, ale aj vývoja. Znižuje to náklady a zvyšuje efektivitu. Príkladom môže byť koncern Volkswagen, ktorý zastrešuje množstvo značiek s veľmi podobnou technikou a v poslednom čase rozdeľuje medzi značky aj vývojové úlohy, ktoré využije celá skupina. Škoda dostala napríklad vlani pod svoje krídla druhý koncernový útok na indický trh. Zatiaľ vyvinula dva lacné indické modely, ktoré zamieria na tamojší trh pod značkami Škoda aj Volkswagen. Španielsky Seat mal byť zas zodpovedný za mikromobilitu a vývoj malých elektrických vozidiel. To už dnes však celkom neplatí.

Projekt počítal s tým, že elektrické novinky postavené na skrátenej platforme MEB budú vznikať v spolupráci Seatu s čínskou spoločnosťou JAC. Aj v súvislosti s tým, že Seat mal podľa pôvodných plánov vstúpiť po Volkswagene a Škode na čínsky trh. Koronavírus však tieto ciele zmaril. Ofenzíva Seatu v Číne sa jednoducho odkladá na neurčito. Preto prišiel aj o vedúce postavenie aj v projekte malých elektromobilov s dĺžkou do štyroch metrov. Vedenie koncernu teraz zvažuje, kam projekt umiestniť. A okrem samotného Volkswagenu pripadá do úvahy aj česká Škoda. Tá je totiž v Číne roky dobre etablovaná a už viackrát dokázala, že vie zladiť kvalitu s nízkymi nákladmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #elektromobily #Seat #Škoda-Auto
Články podľa značiek