Ceny áut v bazároch raketovo stúpajú. Za dva mesiace až o 16 %!

Trh s predajom vozidiel sa v marci takmer zastavil. Týka sa to nových aj jazdených áut. Situáciu zachraňoval len predaj prostredníctvom internetu. V apríli prišlo obnovovanie predajov, no trh ostal výrazne poznačený. Napriek výraznému zníženiu dopytu, ceny jazdených áut prudko stúpajú.

13.05.2020 06:00
debata (33)
Napriek klesajúcemu dopytu, ceny stúpajú nahor. Foto: SHUTTERSTOCK
auto, narast cien, narast predajov, sipka Napriek klesajúcemu dopytu, ceny stúpajú nahor.

Kým v marci bola priemerná cena jazdeného automobilu v ponuke spoločnosti AAA Auto na úrovni 6 500 eur, v apríli sa zvýšila na 7-tisíc eur. V porovnaní s januárom 2020 sa priemerná cena zvýšila o 2 500 eur. „Zdá sa, že bolo dosiahnuté cenové dno ojazdených áut a ani epidémia koronavírusu hodnotu automobilov neznížila, naopak ich ceny stúpajú,“ uviedla Karolína Topolová, generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva spoločnosti AURES Holdings, ktorá prevádzkuje sieť autocentier AAA Auto.

Trend zdražovania potvrdzuje aj jeden z najväčších slovenských internetových portálov zameraných na predaj jazdených áut. „Z našich štatistík vychádza, že autá v tomto pandemickom období skôr zdraželi. Priemerné ceny za celý trh na portály Autobazar.eu stúpli v apríli oproti marcu o 6,7 percenta a v máji oproti marcu o 16,14 percenta,“ povedal Peter Porubský z portálu Autobazar.eu.

Podľa jeho slov priemerné ceny jazdených vozidiel značky Škoda stúpli v apríli oproti marcu o 9 percent. V máji tieto ceny pokračovali v stúpajúcom trende a v porovnaní s marcom sú vyššie o 24 percent.

Dôvodom prudkého zvýšenia priemernej ceny je výrazný prepad ponuky. Ponuka jazdených áut sa v porovnaní s januárom tohto roku znížila o tretinu. Spoločnsoť AAA Auto uvádza, že v apríli bolo na Slovenskom trhu v ponuke 34 777 áut. V porovnaní s marcom je to menej o 17 percent. V januári bola ponuka väčšia až o 33 percent.

„Celkový počet inzerátov sa znížil najmä marci, kedy oproti februáru klesol o 6 %. Následne v apríli už bol počet ponúkaných automobilov približne na rovnakej úrovni ako v predchádzajúcom mesiaci marec,“ uvádza Porubský, ktorý za znížením ponuky vidí zníženie počtu nových inzerátov od súkromných osôb.

Májová priemerná cena jazdených vozidiel Škoda... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
autobazár, autá Májová priemerná cena jazdených vozidiel Škoda sa v porovnaní s marcom zvýšila o 24 percent.

Znižujúce sa ceny neznamenájú, že hodnota áut v garážach a na parkoviskách po celom Slovensku stúpa. Po výraznom znížení ponuky na trhu s jazdenými autami došlo k nárastu ich priemerných cien. Mnoho ľudí kúpu nového auta odložilo na neurčité obdobie a vystačia si so svojimi doterajšími vozidlami. Zároveň došlo kvôli pandémii koronavírusu k poklesu jazdených áut zo zahraničia.

Dokazuje to aj výrazný prepad registrácie nových automobilov. V marci sa na Slovensku podľa Zväzu automobilového priemyslu (ZAP) predalo o 45,64 percenta menej áut ako v rovnakom období minulého roka. Predajne automobilov boli pritom zatvorené od 16. marca. Znovu sa otvorili až 22. apríla.

V najbližších mesiacoch pritom nie je možné očakávať zlacňovanie. „Vzhľadom k nedostatku ojazdených áut na trhu a k výpadkom vo výrobe nových vozidiel môžeme čakať ďalšie postupné zdražovanie. O tom sa hovorí aj pri nových vozidlách, keďže vlády zatiaľ nechcú ustúpiť od prechodu na elektromobilitu, ktorú majú zaplatiť vyššie ceny klasických vozidiel,“ uvádza Topolová. Podľa jej slov sa trendy na trhu nových áut premietnu na trhu s jazdenými autami do niekoľkých mesiacov.

V Nemecku ceny klesajú

Situácia v Nemecku je pritom opačná. Práve Nemecko je krajinou odkiaľ sa vyvážajú jazdené autá nielen na Slovensko, ale aj do ostatných krajín strednej a východnej Európy. Podľa spoločnosti AutoScout24 ceny jazdených áut v Nemecku v apríli po prvýkrát klesli.

Priemerné ceny jazdených áut sú v Nemecku výrazne odlišné od tých, ktoré sme zaznamenali na Slovensku. Priemerná cena v apríli dosiahla 20 863 eur, vyplýva z indexu cien jazdených áut AGPI (AutoScout24 Gebrauchtwagen Preis Index). V porovnaní s marcom minulého roka došlo k zníženiu o 270 eur.

V marci ostali ceny na nemeckom trhu nezmenené. AutoScout24 upozorňuje, že z časti môže ísť aj o sezónny cenový výkyv. V minulom roku sa ceny jazdených áut po prvýkrát znížili v marci a pokles pokračoval do konca júla.

Apríl priniesol na nemeckom trhu s jazdenými autami najväčší pokles cien pre vozidlá strednej triedy. Ich priemerná cena sa znížila o 1,72 percenta na 20 128 eur. Pokles zaznamenala aj nižšia a vyššia stredná trieda. Zníženie cien neobišlo ani obľúbené modely kategórie SUV. Tie sú lacnejšie o 1,24 percenta. Ich priemerná cena dosiahla 28 104 eur.

Naopak nemecké autobazáre hlásia zvýšenie ponuky. Medzimesačne sa najviac zvýšil počet vanov (+ 8,46 percenta) a SUV modelov (+ 8,13 percenta). Index AGPI odhaľuje nárast ponuky pri všetkých sledovaných segmentov. Najmenej áut pribudlo v kategórii vyššej strednej triedy, kde sa ponuka zvýšila o 3,93 percenta.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #predaj áut #jazdené autá
Články podľa značiek