Elon Musk zúri. Tesla nemôže vyrábať. Hrozí odchodom z Kalifornie

Linky americkej Tesly vo Fremonte musia stáť aj napriek tomu, že Kalifornia uvoľňuje epidemiologické opatrenia. Automobilka však patrí do okresu Alameda, kde je režim prísnejší. Musk pohrozil, že centrálu presťahuje do Texasu alebo Nevady.

13.05.2020 12:00
debata (4)
Tesla dlho odmietala zatvoriť výrobné linky vo... Foto: Tesla
Tesla - výroba Freemont Tesla dlho odmietala zatvoriť výrobné linky vo Fremonte z dôvodu koronavírusu a teraz ich chce čo najskôr otvoriť. Narazila však na odpor tamojších úradov.

Hodnoty akcií Tesly sa síce občas dostanú do priam vesmírnych sfér, ale jej hospodárenie je už roky v červených číslach. Hovoríme o miliardách. Posledné dva plusové štvrťroky na tom nič nezmenia. Je len pochopiteľné, že každá prekážka, ktorá bráni výrobe, predstavuje pre automobilku obrovské straty. Aj preto patrila Tesla k posledným podnikom, ktoré po vypuknutí epidémie koronavírusu v USA zastavili svoje linky. Šéf Elon Musk pandémiu dlho bagatelizoval, zamestnancov ubezpečoval, že im nič nehrozí a žiadal ich, aby chodili do práce.

Na twitterovom účte ešte koncom marca vyhlásil, že je väčšia pravdepodobnosť, že zomriete cestou domov v aute, ako na COVID-19. Podobne to bolo v Číne v januári, kde nová fabrika Tesly v Šanghaji chrlila Tesly 3 jednu za druhou aj v čase, keď bol čínsky priemysel totálne paralyzovaný koronavírusom a väčšina fabrík stála. Elon Musk to dokázal aj na základe náklonnosti čínskej vlády. S tou ale nemôže rátať v domovskej Kalifornii. Na základe viacerých varovaní okresu Alameda musela Tesla nakoniec domovský závod vo Fremonte predsa len odstaviť.

A stojí dodnes, napriek tomu, že Kalifornia už postupne uvoľňuje epidemiologické opatrenia. Musk neváhal a minulý štvrtok zamestnancom oznámil, že Tesla obnoví výrobu v piatok popoludní, aj keď len obmedzenú. Lenže tvrdo narazil. Fabrika vo Fremonte patrí totiž do okresu Alameda, ktorý prijal rozhodnutie, že závody, ktoré nie sú pre chod spoločnosti nevyhnutné, ostanú zatvorené až do konca mája. Podľa agentúry Reuters jeden z úradníkov informoval, že predstavitelia okresu s firmou niekoľkokrát rokovali a odporučili jej, aby s rozbehom podniku počkala.

Musk z toho veru nemá radosť. Svoj názor si nenechal sám pre seba. Už v marci označil nariadenia o tom, že ľudia majú ostať doma, za protiústavné a rizikové pre podnikanie. Teraz na Twitteri pridal ešte ostrejšie slová. „Tesla okamžite podá žalobu proti okresu Alameda, pretože jej úradníci konajú v rozpore s rozhodnutiami prezidenta a tiež guvernéra a porušujú ústavné slobody. Toto je posledná kvapka v pohári. Tesla presunie svoje budúce projekty do Texasu alebo Nevady a bude zvažovať, či vôbec ponechá svoj výrobný závod vo Fremonte,“ napísal Musk.

Konečné rozhodnutie ponecháva podľa Muska Tesla len na tom, ako s ňou budú miestne úrady v blízkej budúcnosti zaobchádzať. Zároveň pripomenul, že je poslednou automobilkou v Kalifornii. Uvidíme, či bude mať Elon Musk guráž svoje vyhrážky aj naplniť. V každom prípade znamená ďalší odklad termínu spustenia prevádzky obrovské straty, zvlášť v začiatkoch nábehu produkcie nového kľúčového crossoveru Tesla Y, od ktorého si automobilka sľubuje lepšie obchodné výsledky. Zatiaľ sa drží nad vodou vďaka dôvere veriteľov a predajom emisných eko-kreditov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Kalifornia #Tesla #výroba áut #Elon Musk #koronavírus #Alameda
Články podľa značiek