Mercedes-Benz S: Pýcha Stuttgartu opäť unikla. Je plná displejov

Nová generácia triedy S opustí konzervatívny dizajn interiéru. Zmena bude naozaj zásadná. Prednosť dostane technologický imidž. Napokon, priemerný vek zákazníkov značky klesá. Tak prečo nie.

15.05.2020 16:00
debata (4)
Nová trieda S bude k dispozícii už len vo... Foto: www.instagram.com/p/CAFBULNJOL9/
Mercedes-Benz S -2021 Nová trieda S bude k dispozícii už len vo verzii sedan. Kupé a kabriolet nástupcov nedostanú. Dominanciu vyjadrí vskutku obrovskou čelnou maskou.

Súčasnú generáciu vlajkovej lode triedy S predstavil Mercedes-Benz v roku 2013. Na limuzínu najvyššej triedy to síce nie je až taký vysoký vek, ale za rohom je nástupca s kódovým označením W223. Predstaviť sa mal na jesennom autosalóne v Paríži, lenže jeho osud je nahnutý. Stuttgart bude preto musieť zvažovať inú alternatívu. Zatiaľ sa môžeme pokochať v novom technologickom zázraku trojcípej hviezdy aspoň vďaka fotografiám, ktoré sa objavili na Instagrame. Pochopiteľne, nie sú oficiálne a už vôbec nie kvalitné, ale prezrádzajú, že aj nové esko zachová tradíciu premiérových technológií, ktoré sa neskôr rozšíria do nižších modelových radov.

Kým dizajn exteriéru s obrovskou prednou maskou a úzkymi svetlami môžeme považovať za evolučný, v kabíne sa odohrá digitálna revolúcia. Trieda S príde s novou generáciou infotainmentu. To znamená úplne skoncovanie s klasickými tlačidlami. Azda s výnimkou toho štartovacieho a pár ovládačov na volante, prevzatého z nedávno modernizovanej triedy E. Úlohu tých ostatných zastúpia obrie displeje. Okrem 12,3-palcového prístrojového panelu najmä vertikálne umiestnený „tablet“ v stredovej konzole. Pod čelným sklom tiež vidieť zvláštny otvor, ktorý by mohol byť domovom obrieho head-up displeja s rozšírenou realitou.

Interiér dostane ešte väčšie displeje ako v... Foto: www.instagram.com/p/CAFBULNJOL9/
Mercedes-Benz S -2021 Interiér dostane ešte väčšie displeje ako v súčasnosti. Zmení sa aj ich konfigurácia. Obrovská vertikálna obrazovka pokryje prakticky celú stredovú konzolu.

Na konzervatívny svet luxusných limuzín to pôsobí naozaj odvážne, ale časy sa menia, rovnako ako stuttgartskí zákazníci, ktorých vek klesá. A tí sú digitalizácii naklonení. K dispozícii bude aj vyspelé hlasové ovládanie a ovládanie gestami. Na niektoré funkcie by mala mať posádka vrátane vodiča, dosť času, pretože novinka počíta s autonómnym riadením na úrovni SAE3, čo znamená pilotovanú jazdu bez rúk na volante a očí na ceste, minimálne na diaľnici. Autopilot bude však k dispozícii len v regiónoch, kde je jeho používanie v súlade s legislatívou. Vychytávkou sa majú stať elektricky výsuvné kľučky dverí či elektronické spätné zrkadlá.

Všetky pohony dostanú nejakú formu... Foto: www.instagram.com/p/CAFBULNJOL9/
Mercedes-Benz S -2021 Všetky pohony dostanú nejakú formu elektrifikácie. Plug-in hybrid by pritom mal mať na jedno nabitie dojazd až 100 km.

Čo sa týka základu, esko bude stáť na modernizovanej platforme MRA II, ktorá počíta s radovými naftovými a benzínovými 6-valcami, ale aj s 8-valcom. Všetky verzie však dostanú nejakú formu elektrifikácie. Emisie jednoducho nepustia. Vrátane plug-in hybridu, ktorého čisto elektrický dojazd by sa mal zvýšiť až na 100 km. Ale pozor, trieda S dostane neskôr aj čisto elektrickú verziu EQS, ktorá využije nové základy MEA2, určené pre modely s nulovými emisiami. V oboch prípadoch sa bude o komfort odpruženia starať celkom nový podvozok, ktorý nahradí súčasný systém Active Body Control inou formou aktívneho odpruženia. Očakáva sa tiež príchod verzií s pohonom oboch náprav 4Matic aj riadenie zadných kolies.

Nie je tajomstvom, že portfólio modelového radu S automobilka zredukuje na sedan, predĺžený sedan a verzie s logom Maybachu. Kupé a kabriolet dostali už dávnejšie červenú. Ich vývoj by bol v časoch megainvestícií do nízkoemisných technológií príliš nákladný. Napriek mnohým avízam o odchode smädného 12-valca do dôchodku sa o ňom v súvislosti s triedou S predsa len špekuluje. V každom prípade mu bude musieť byť nápomocný elektromotor. Na presnejšie informácie už pravdepodobne čakať dlho nebudeme. Je možné, že Stuttgrat uvoľní embargo v priebehu leta.

Mercedes-Benz S -2021
Mercedes-Benz S -2021
+3Mercedes-Benz S -2021

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes #Mercedes-Benz #Mercedes-Benz S
Články podľa značiek