VW Tiguan X: Wolfsburg chystá ďalšie SUV. Zamieri do Číny

Volkswagen chrlí jedno nové SUV za druhým. Tie, ktoré poznáme v Európe, sú len omrvinkou čínskej ponuky. A tá sa čoskoro rozrastie o Tiguan Coupé.

18.05.2020 18:00
debata (1)
Zábery takmer nemaskovaného Tiguanu X ukazujú,... Foto: Drom
VW Tiguan X - 2020 Zábery takmer nemaskovaného Tiguanu X ukazujú, že líšiť sa bude nielen splývavou siluetou kabíny, ale aj čelnou partiou. Tento preprodukčný prototyp to ale „hrá“ kamuflážou na Mitsubishi.

Popularita SUV stále rastie. Vlani presiahli 40 % podiel na celosvetových registráciách a napriek niektorým prognózam o ich úpadku tomu zatiaľ nič nenasvedčuje. Je len logické, že každá automobilka z nich chce „vyžmýkať“ maximu profitu. Volkswagen nevynímajúc. V Európe známe modely T-Cross, T-Roc, Tiguan a Touareg sú len omrvinkou jeho ponuky v iných teritóriách planéty. Zvlášť v Číne, kde sa idú zákazníci potrhať po novom kompaktnom Tyrone alebo veľkom Teramonte, ktorý si môžu dopriať aj ako SUV-kupé Teramont X. A to nehovoríme sesterskom Kodiaqu GT, Kamiqu GT či o lacnom SUV novovytvorenej značky Jetta.

To ale nie je koniec, do čínskej rodiny pribudne ďalšia novinka. Bude ňou Tiguan Coupé, o ktorom sa nám v Európe nemôže ani snívať. Táto kategória športových SUV si totiž v ríši stredu získava stále väčšiu pozornosť. Tiguan Coupé, presnejšie Tiguan X, si môžeme priblížiť vďaka neoficiálnym snímkam, ktoré sa objavili na internete. Zachytávajú takmer nemaskovaný prototyp. Postavený bude na predĺženej 7-miestnej verzii Tiguanu Allspace, v Číne Tiguanu L. Rázvor natiahnutý až na 2 791 mm mu umožňuje získať splývavú siluetu kabíny bez zásadných kompromisov v priestorovej rezerve nad hlavou zadných pasažierov.

Samozrejme, verzia kupé príde o tretí rad sedadiel, no o to väčší batožinový priestor ponúkne. Ako vidieť, zmenám neunikne ani dizajn predného a zadného nárazníka. Niektoré prvky by mohli byť spoločné s pripravovaným faceliftom európskeho Tiguanu. Pod prednou kapotou budú pracovať výlučne benzínové 4-valce. Slabší 1,4 TSI (110 kW) a výkonnejší 2,0 TSI (140 kW, 164 kW). Pri dvojlitroch niet pochýb o pohone oboch náprav či automatickej prevodovke. Tú by ale mohla dostať aj najslabšia benzínová verzia. Výrobu Tiguanu X zabezpečí spoločný závod SAIC-Volkswagen v Šanghaji. Stať by sa tak malo ešte tento rok.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Volkswagen #VW #VW Tiguan #kupé SUV
Články podľa značiek