Hertz: Chcete lacnú Corvettu? Krachujúca megapožičovňa rozpredáva autá!

Jedna z najväčších autopožičovní planéty je v koronakríze takmer na kolenách. Splatiť svoje záväzky bez akýchkoľvek príjmov sa snaží rozpredajom majetku. A ako prvé sú na rade skutočne exkluzívne kúsky.

20.05.2020 18:00
debata (6)
Internetové stránky požičovne Hertz sa plnia... Foto: Hertz
Hertz - odpredaj áut Internetové stránky požičovne Hertz sa plnia autami, ktoré odpredáva z dôvodu finančných problémov. Ponuka je neuveriteľná. Získané prostriedky majú ísť na sanáciu jej dlhov.

Už sme vás informovali, že jedna z najväčších požičovní áut sa dostala v súvislosti s koronakrízou do obrovských finančných problémov. Zmrazený cestovný ruch pre ňu znamená, že o prenájom áut nie je už viac ako dva mesiace záujem. Situácia je o to dramatickejšia, že Hertz si zakladal na špičkových službách, čo znamenalo pravidelnú obnovu vozového parku vrátane nákupu exkluzívnych áut. Aj tých superšportových. Za normálnych okolností to bolo výnosné podnikanie, lenže teraz je Hertz bez príjmov, takže nemá ako splácať svoje záväzky. Nejde o drobné.

Spoločnosť má 12 400 pobočiek po celom svete, zamestnáva, presnejšie zamestnávala, 38 000 ľudí a len v USA prevádzkuje 570 000 vozidiel. Jej dlhy sa tak razom vyšplhali na 17,1 miliardy dolárov, z čoho 3,7 miliardy pripadá na firemné pôžičky a 13,4 miliardy na záväzky spojené práve s obmenou vozového parku, napríklad lízing. O to horšie, že Hertzu sa netýka ani záchranný program americkej vlády v hodnote 2,2 bilióna dolárov na sanáciu dopadov COVID-19, pretože jej predmet podnikania nie je považovaný za nevyhnutný pre chod spoločnosti.

Hertz preto začal hromadne prepúšťať, znížil platy zostávajúcich zamestnancov a najnovšie prikročil k odpredaju svojich áut. S veriteľmi sa totiž požičovňa dohodla, že do 22. mája urovná svoje dlhy. Na stránkach Hertzu sa tak objavili inzeráty áut, ktorých sa požičovňa hodlá zbaviť. A sú naozaj zaujímavé. Ako prvé predáva superšporty Chevrolet Corvette. Navyše z limitovanej edície 100th Anniversary Edition, ktorá vznikla len v 100 exemplároch. Hertz z nej má hneď 20 kusov.

Nejde síce ešte o novú generáciu s centrálne umiestneným motorom, ale všetky vozidlá boli dodané len minulý rok a pod prednou kapotou majú 600 koní. A tie nik za takú krátku dobu poriadne „neosedlal“. Corvetty majú najazdených priemerne len od 13 000 do 33 000 míľ, to aj preto, že pri ich prenájme limitovala požičovňa denný nájazd na 75 míľ. Ceny sú naozaj zaujímavé. Nová Corvette 100th Anniversary Edition stála 95 000 dolárov (86 758 €), teraz sa však ceny pohybujú už od 57 000 dolárov (52 055 €).

Nepochybne si rýchlo nájdu záujemcov zo sféry zberateľov, keďže limitované edície si držia hodnotu lepšie ako tie štandardné. To však nie je koniec. Hertz totiž rozpredáva stovky ďalších áut za neuveriteľné ceny. Napríklad Cheverolet Camaro SS či ZL1, množstvo kusov BMW radu 5, 7, X3, X5 a mnoho ďalších. Tak napríklad za luxusnú vlajkovú loď BMW 740i zaplatíte len 45 000 dolárov a tak by sme mohli pokračovať ďalej. Uvidíme, či k podobnému kroku prikročí Hertz aj v Európe.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Hertz #autopožičovňa #požičovňa áut
Články podľa značiek