Elon Musk sa vyhráža Kalifornii. Protestujúci žiadajú jeho zatknutie

Opätovné rozbehnutie výroby v kalifornskom závode automobilky Tesla vyvolalo veľké vášne. Zamestnanci museli nastúpiť do práce aj napriek zákazu. Situácia vyústila do protestov, vyhrážok a žaloby.

21.05.2020 18:00
debata (2)
Tesla má vo Fremonte jednu z najdôležitejších... Foto: SITA/AP, Ben Margot
Tesla, fabrika, Fremont Tesla má vo Fremonte jednu z najdôležitejších tovární v USA.

Pandémia koronavírusu neobišla ani americkú značku, ktorá produkuje elektromobily. Tesla musela zatvoriť brány svojho podniku v americkom Fremonte 23. marca. Elon Musk, zakladateľ Tesly, začiatkom mája nerešpektoval zákaz vydaný regiónom Alameda County a opätovne spustil výrobu. Stroje sa opäť rozbehli 9. mája.

Reakcia zamestnancov, verejnosti a úradov prišla čoskoro. Musk obnovil výrobu bez toho, aby získal povolenie alebo výnimku zo zákazu. Kým štát Kalifornia opatrenia zmiernil, tie regionálne ostávajú prísnejšie.

Boj o otvorenie výroby rozdelil spoločnosť na dva tábory. Oba sa začali zhromažďovať a protestovať pred samotnou továrňou. Kým jedna skupina otvorenie výroby víta, druhá ho tvrdo odmieta a Muska obviňuje z toho, že mu nezáleží na zdraví svojich zamestnancov.

Odporcovia obmedzení v súvislosti s pandémiou označujú zákaz výroby za „fašistický“. Naopak skupina ľudí, ktorá zákaz víta tvrdí, že Musk je bezohľadný miliardár. „Bojím sa o svoje zdravie. Som veľmi sklamaný vedením. Sklamal ma Elon Musk, ktorý dal zisk nad zdravie svojich zamestnancov,“ povedal pre miestny portál KTVU Fox 2 Carlos Gabriel, zamestnanec fabriky, ktorý odmietol nastúpiť do zamestnania. Zástupca odborov Steve Zeltzer vyzval políciu mesta Fremont, aby miliardára zatkla.

Tesla vo Fremonte vyrába viacero modelov, medzi... Foto: SITA/AP, Jeff Chiu
Tesla, továreň, Fremont Tesla vo Fremonte vyrába viacero modelov, medzi ktorými nechýba ani Model S.

O sebe nedávajú vedieť len dva tábory miestnych obyvateľov, ale aj samotný Elon Musk. Zakladateľ Tesly uviedol, že ak mu nebude umožnené pokračovať vo výrobe podá na kalifornský región Alameda County žalobu a výrobu presťahuje inam.

Súdny spor skončil tak rýchlo, ako začal

Výhražku o žalobe splnil. Tesla požadovala súdny zákaz, ktorý mal zabrániť snahám o obmedzenie výroby. Musk argumentoval tým, že reštrikcie sú v rozpore s politikou štátu Kalifornia. Na sociálnej sieti Twitter Musk uviedol, že Tesla vie oveľa lepšie čo má robiť ako „nevolený dočasný zdravotnícky úradník“ regiónu Alameda Country. Opiera sa pritom o skúsenosti zo svojich čínskych fabrík, ktoré pandémiu už prekonali.

Počas uplynulej stredy však Tesla svoju žalobu stiahla. Podporu Elonovi Muskovi vyjadrili primátorka mesta Fremont Lily Mei a Adrian Fine, primátor mesta Palo Alto, kde má Tesla hlavné sídlo.

Presun výroby bude drahý

Presunúť výrobu a ústredie do iného štátu sa Tesla nateraz neodhodlala. Musk uviedol, že fabrika sa môže presťahovať do štátu Nevada alebo Texas. Išlo by však o mimoriadne nákladnú operáciu, ktorá by trvala niekoľko mesiacov.

Analytik Dan Ives pre CNBC uviedol, že presun fabriky by Teslu stál približne miliardu dolárov. Celá operácia by zabrala od 12 do 18 mesiacov. Tesla by navyše musela presťahovať alebo vymeniť tisícky zamestnancov.

Navyše ide o jedinú americkú továreň značky, kde Tesla vyrába modely S, X, 3 a po novom pridala aj Model Y. Jej zatvorenie by malo dosah na dodávky nových automobilov a čakacie lehoty. Guvernér Kalifornie Gavin Newsom v rozhovore pre CNBC uviedol, že odchodu Tesly sa neobáva.

Automobilový priemysel čelí po celom svete výraznému poklesu dopytu. Naopak elektromobilom sa darí. Tesla dlhodobo predáva autá prostredníctvom internetu. Zatvorenie predajní a obmedzenie ekonomiky sa jej predajných čísel dotklo výrazne menej ako bežných automobiliek, ktoré sa spoliehajú na svoje dílerské siete.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #výroba #Tesla #koronavírus
Články podľa značiek