Zamestnanci Mercedesu už nemusia chodiť do práce! Zatiaľ v USA

Nie, nejde o prepúšťanie, len o ďalšiu zásadnú zmenu, ktorú priniesla svetová pandémia. Developeri z toho veru nebudú mať radosť.

01.06.2020 12:00
debata (2)
Nová centrála Mercedesu-Benz v Georgii zíva... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz - centrála Georgia Nová centrála Mercedesu-Benz v Georgii zíva prázdnotou. Ostať to tak má až do konca roka.

Nemecký Daimler síce šetrí, čo so sebou prináša aj prepúšťanie, ale koronavírus sa dotkne aj tých, ktorí ostávajú zamestnancami firmy. A možno obráti naruby tradičné formy práce viac a rýchlejšie, ako sme predpokladali. Viacerým spoločnostiam sa totiž zapáčilo, keď počas opatrení proti šíreniu koronavírusu ostali ich zamestnanci pracovať doma. Zavreté kancelárie znamenajú totiž veľkú úsporu nákladov. Nehovoríme pritom o malých firmičkách, ale napríklad o spoločnostiach Google, Microsoft či Amazon. Všetky plánujú nechať svojich zamestnancov v režime „home office“ minimálne do konca roka. A teraz sa k nim pridal Mercedes-Benz.

Zatiaľ síce len vo svojom americkom ústredí v Georgii, ktoré zamestnáva 875 ľudí, no to neznamená, že podobná prax sa nezačne šíriť ako koronavírus za hranice USA. Šéf zámorskej divízie automobilky Nicholas Speeks priznáva, že hoci bola doteraz práca z domu skôr výnimkou, v najbližších rokoch sa môže ľahko stať normou. Zamestnanci centrály nechodia do práce už od polovice marca a vedenie im oznámilo, že to tak ostane do konca roka. Automobilka využije toto obdobie na overenie dosahov „home office“ na efektivitu firmy. Takže ak sa ukáže, že pracovať z domu je rovnako produktívne ako z kancelárie, nie je vylúčené, že zamestnanci sa už do nového ústredia, otvoreného len pred dvoma rokmi, nevrátia.

Speeks však potvrdil, že firma neplánuje budovu predať. Podľa neho totiž niektorí zamestnanci prácu z kancelárie preferujú. „Navyše bude aj v po-koronavírusovej ére dôležité, aby sa ľudia osobne stretávali.“ V každom prípade sa už firma nebude brániť práci z domu. Spoločnosť dodáva, že to môže skvalitniť život jej zamestnancom, pretože nestratia čas dochádzaním na pracovisko. Ak sa ale stane z práce z domu norma, znamená to, že firmy nebudú potrebovať toľko kancelárskych priestorov. Pre developerov to veru nie je dobrá správa. Nielenže sa prestanú stavať nové budovy, ale vyprázdňovať sa začnú aj tie súčasné.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Mercedes-Benz #home office
Články podľa značiek