Tesla zlacňuje. Chce dohnať stratené. No nie na Slovensku

Koronakríza zasiahla tvrdo aj kalifornskú Teslu. Prilákať zákazníkov chce zľavami na modely S, X a 3. Majiteľov väčších modelov však „odstrihla“ od rýchlonabíjačiek.

01.06.2020 16:00
debata (1)
Tesla si od zníženia cien sľubuje prílev... Foto: Tesla
Tesla S Tesla si od zníženia cien sľubuje prílev zákazníkov. Luxusné modely zlacneli o 5 000 dolárov a Tesla 3 o 2 000 dolárov.

Americký výrobca elektromobilov už stihol za dramatických okolností rozbehnúť výrobu vo svojom kalifornskom závode. Straty, ktoré vznikli odstávkou podniku z dôvodu pandémie, sa však počítajú v stovkách miliónov dolárov. A tie si krehká ekonomika Tesly nemôže dovoliť. Najbližšie obdobie však neveští nič dobré. V USA pribudlo od marca 33,3 milióna nezamestnaných, takže kúpa nového auta rozhodne nie je na programe dňa. Cítia to všetky automobilky, ale Tesla je na výkyvy obzvlášť citlivá. Rozhodla sa preto pritiahnuť zákazníkov atraktívnejšími cenami.

To znie logicky, ale na počudovanie, za Atlantikom je jedinou automobilkou, ktorá zlacňuje. Veľké americké trio – GM, Ford a FCA – sa spoliehajú na výhodnejšie financovanie kúpy, napríklad nulovým navýšením lízingu či rozložením splátok na dlhšie obdobie. Tesla si ale myslí, že to stačiť nebude. Jej zľavy sa týkajú všetkých modelov, s výnimkou nového crossoveru Y. Tesla 3 zlacnela o 2 000 dolárov, takže v súčasnosti za základnú verziu Standard Range Plus so zadným náhonom a dojazdom 402 km zaplatia Američania 37 990 dolárov (34 483 €).

Ani toto zníženie ceny ale nedokáže celkom kompenzovať zrušenú vládnu dotáciu 7 500 dolárov, ktorú si mohli zákazníci uplatniť ešte pred dvoma rokmi. Pri luxusných modeloch Tesla S a X sa rozhodla automobilka odpustiť kupcom až 5 000 dolárov, čo znamená, že za sedan S zaplatia od 74 990 (68 228 €) a za SUV X 79 990 dolárov (72 777 €). Problémom ale je, že Tesla majiteľom týchto dvoch modelov zároveň zrušila bezplatný prístup k firemným rýchlonabíjačkám, takzvaným Superchargerom. Časť z ušetrených peňazí tak zaplatia za nákup elektrickej energie.

To ich môže odradiť, pretože jazdiť zadarmo bolo pre potenciálnych zákazníkov veľkým lákadlom. Či teda ponuka Tesly zaboduje, ukáže až čas. Aj po zľavách sú jej modely stále drahšie ako pred dvoma rokmi. Pri pohľade do slovenského konfigurátora sa toho ale veľa nezmenilo. Ceny ostali pôvodné. Najlacnejšia Tesla 3 Standard Range Plus stojí 39 500 eur, je teda po prepočte až o 5 017 eur drahšia ako v USA. Slovenskí záujemcovia o Teslu 3, ktorý požiadali od otáciu na jej nákup vo výške 8 000 eur, budú musieť byť navyše trpezlivý. Ministerstvo hospodárstva totiž z dôvodu koronakrízy dotačný program pozastavilo.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zlacňovanie #Tesla
Články podľa značiek