Libanon asi ‘predá‘ Carlosa Ghosna. Za finančnú pomoc MMF

Japonsko si postavilo hlavu. Ak Libanon nevydá japonskej justícii bývalého šéfa Nissanu, zablokuje finančnú pomoc Medzinárodného menového fondu tejto krajine. Carlos Ghosn má dnes cenu 10 miliárd dolárov.

04.06.2020 12:00
debata
Bývalý šéf Nissanu, Carlos Ghosn, sa už... Foto: SITA/AP
Carlos Ghosn Bývalý šéf Nissanu, Carlos Ghosn, sa už pravdepodobne nebude môcť spoľahnúť na ochranu Libanonu.

Pozícia Carlosa Ghosna, bývalého šéfa aliancie Reanult-Nissan, ktorý unikol pre japonskou justíciou v kufri na aparatúru do Libanonu, nie je zďaleka taká istá. Libanon síce nemá s Japonskom dohodu o vzájomnom vydávaní zločincov, vďaka čomu mohol Ghosn s libanonským pasom žiť slobodne v Bejrúte, no Japonsko sa rozhodlo využiť svoj vplyv v Medzinárodnom menovom fonde. Priam filmový útek tohto manažéra z krajiny vychádzajúceho slnka považujú totiž tamojšie úrady za potupu. A zdá sa, že našli účinný spôsob, ako na Libanon zatlačiť.

Krajina sa zmieta vo finančných problémoch s dlhom 90 miliárd dolárov a súrne potrebuje injekciu od Medzinárodného menového fondu. Sľúbených má 10 miliárd dolárov a ďalších 11 miliárd, ak uskutoční potrebné reformy. Na nešťastie pre Ghosna je práve Japonsko jedným z najväčších prispievateľov do MMF. Právnici Nissanu preto oznámili, že ak Libanon nevydá Ghosna japonskej justícii, Japonsko bude vetovať finančnú pomoc. To by bolo pre krajinu, zmietajúcu sa vo finančnej kríze, zničujúce. Libanon tak stojí pred rozhodnutím, či podrží svojho „národného hrdinu“, alebo ekonomiku krajiny. Dozvedieť by sme sa to mali už v sobotu.

Pripomeňme, že Carlos Ghosn bol v Japonsku obvinený z podhodnotenia finančných príjmov a využívania prostriedkov firmy na osobné účely. Ghosna zatkli japonské úrady koncom roka 2018 a vo väzení strávil 130 dní. Následne bol prepustený do domáceho väzenia na kauciu. Ghosn však vlani v decembri utiekol do Bejrútu, kde vyhlásil, že v Japonsku neveril na spravodlivý a rýchly súdny proces. Stále trvá na tom, že sa stal obeťou sprisahania, pretože pracoval na zlúčení Nissanu a Renaultu, čo sa japonskej strane nepáčilo. Teraz musí Ghosn prežívať peklo. Do úteku investoval milióny dolárov, no teraz mu i tak hrozí väzene. A vzhľadom na jeho vek – doživotné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Japonsko #útek #Libanon #Medzinárodný menový fond (MMF) #Carlos Ghosn
Články podľa značiek