Ford a VW spresňujú spoluprácu. Elektromobily, pikap aj autonómne riadenie

Koncernom VW a Ford už nestojí nič v ceste, aby začali so spoločnými projektmi. Ušetriť majú obe strany.

18.06.2020 12:00
debata
Ford a Volkswagen už oznámili štyri veľké... Foto: Ford, VW
VW - Ford - spolupráca Ford a Volkswagen už oznámili štyri veľké projekty vzájomnej spolupráce. Uštriť majú obe strany.

Pripravovaná spolupráca Forda a Volkswagenu nie je žiadnou novinkou. Zámer kooperovať oznámili už koncom roka 2018. Teraz sa však veci pohli vpred. Známe sú oblasti, a navyše spoluprácu odsúhlasila dozorná rada nemeckej časti aliancie. V pláne sú štyri projekty. Prvým je stredne veľký pikap, ktorý vyvinie Ford, no na vybraných trhoch ponesie logo Volkswagenu. Novinka by mala nahradiť hneď dva súčasné pikapy – Ford Ranger a VW Amarok.

Volkswagen zas Fordu poskytne svoju elektrickú platformu MEB, známu z elektromobilu ID.3. Ford na nej vyvinie vlastný model určený pre európske trhy. Vyrábať sa bude od roku 2023 v Kolíne nad Rýnom. Nie je vylúčené, že na tejto platforme postaví Ford aj ďalší čisto elektrický model. Tretí projekt sa týka mestskej dodávky, ktorú si zoberie pod patronát nemecká strana, a dodávky s nosnosťou do jednej tony, ktorú na revanš vyvinie Ford. Predávať sa budú pod oboma značkami.

A potom je tu spolupráca v oblasti systémov autonómneho riadenia, kde Volkswagen plánuje investovať do spoločnosti Argo Al, zaoberajúcej sa vývojom automatizovaných systémov. Ford v nej už má svoj podiel. Obe spoločnosti chcú vzájomnou spoluprácou ušetriť vývojové a výrobné náklady. V žiadnom prípade však nemá dôjsť k majetkovému prepojeniu spoločností, aké poznáme napríklad z aliancie Renault – Nissan.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #VW
Články podľa značiek