Uragán: Rus si postavil úžasný off-road. Nepozná prekážky

Fantázii sa medze nekladú. To je aj prípad ruského „kutila“ a pretekára Eduarda Antipova. Jeho po domácky vyrobený off-road zvláda skalnatý terén, rieky plné krýh a na ceste vie byť prekvapujúco rýchly.

16.06.2020 18:00
debata (7)
Uragán je minimalistický off-road, ktorý sa v... Foto: Antipov
Uragán - ruský Offroad Uragán je minimalistický off-road, ktorý sa v teréne cíti ako ryba vo vode. Je taký schopný, že nepotrebuje ani navijak.

Eduard Antipov nie je v Rusku žiadnym neznámym garážovým majstrom. Tento Rus, žijúci v Chabarovsku, má za sebou úspechy v rely. Najnovšie sa ale zviditeľnil stavbou po domácky vyrobeného off-roadu, ktorý nazval Uragán. Pri pohľade na jeho schopnosti behá doslova mráz po chrbte. Tento minimalistický stroj s rúrkovou konštrukciou a prakticky žiadnou karosériou totiž nepozná prekážky. Používa obrovské nízkotlakové pneumatiky, ktoré mu umožňujú zvládať mäkké povrchy ako piesok alebo sneh, a zároveň z neho robia obojživelník.

Základom je rúrková konštrukcia a pohonný... Foto: Antipov
Uragán - ruský Offroad Základom je rúrková konštrukcia a pohonný systém z Nissanov, vrátane Patrolu či Terrana.

Veľa komfortu svojmu stvoriteľovi síce neponúka, keďže kabínu tvorí len priestorový rám bez okien či dverí, ale zato ho odvezie kamkoľvek. Zaujímavé je, že pôvodne mal Antipov v pláne oveľa menej náročný projekt, ale po tom, čo sa pustil do práce, svoje ambície stále zvyšoval. Nakoniec z toho vzišlo toto monštrum. Väčšina komponentov má pôvod v Nissanoch. Trojlitrový benzínový 6-valec VQ30DET s výkonom 280 koní a prevodovku si Uragán požičal z Nissanu Cedric, štvorkolku a zavesenie kolies z legendárneho Pajera a rozvodovku z Terrana.

Obrovské nízkotlakové pneumatiky robia z... Foto: Antipov
Uragán - ruský Offroad Obrovské nízkotlakové pneumatiky robia z Uragánu obojživelník. Slúžia ako plaváky.

S najväčšou pravdepodobnosťou pochádzali darcovia priamo z Japonska, pretože Uragán dostal pravostranné riadenie. Sily má na rozdávanie. Na asfalte dosahuje tento stroj s hmotnosťou 1 600 kg a nosnosťou 500 kg aj na obrovských kolesách rýchlosť 110 km/h a správa sa prekvapujúco agilne. Jeho majiteľ ho predvádza na bežných komunikáciách bez svetiel či poznávacích značiek. V Rusku sa to dá. Lenže s rovnakou ľahkosťou prepláva a prebrodí rieku plnú krýh a na súš sa dostane cez skalnatú hrádzu. Nepotrebuje ani navijak.

Mimochodom, ak máte záujem, Antipov vám Uragán na zákazku vyrobí. Cena je 1,5 milióna rubľov, čo je približne 19 000 eur.

Uragán - ruský Offroad
Uragán - ruský Offroad
+4Uragán - ruský Offroad

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #off-road #Eduard Antipov #Uragán
Články podľa značiek