Ionity: Slovensko má tretiu nabíjačku s výkonom 350 kW. Vyrástla v Senci

Majitelia elektromobilov na Slovensku dostali ďalšiu možnosť rýchleho nabíjania. Dokonca takého rýchleho, ktoré ich elektrické autá zatiaľ nezvládnu.

24.06.2020 18:00
debata (5)
Cieľom združenia Ionity, ktoré založili v roku... Foto: Shell
Ionity - ultranabíjacia stanica Senec 2020 Cieľom združenia Ionity, ktoré založili v roku 2017 koncerny Ford, Daimler, BMW a VW, vrátane Audi a Porsche, je do konca roka 2021 prevádzkovať v Európe na 60 staniciach Shell až 280 nabíjacích miest s výkonom 350 kW. Prvá zo staníc je už v prevádzke aj na Slovensku.

Sieť nabíjacích staníc na Slovensku rastie. A čo je podstatné, objavovať sa začínajú aj ultrarýchle nabíjacie stanice s výkonom 350 kW. O prvé dve v Budči a v Bratislave sa zaslúžila spoločnosť ZSE. A teraz k nim pribudne tretia, ktorú na čerpacej stanici Shell v Senci otvorila celoeurópska sieť ultranabíjacích staníc Ionity. Ide tiež o tretiu nabíjaciu stanicu tejto značky v strednej a východnej Európe. Prvé dve vybudovalo Ionity v Maďarsku na diaľnici M7.

Zatiaľ síce žiaden elektromobil nepodporuje také rýchle nabíjanie, ale pokrok v tejto oblasti je veľmi rýchly. Takéto nabíjanie by malo už čoskoro podporovať Porsche Taycan. Zatiaľ je jeho maximum 170 kW. „Som rád, že dnes začíname ďalšiu kapitolu spoločnosti Shell na Slovensku. Vstupujeme do novej éry, keď spolu s Ionity ponúkneme riešenia pre dopravu s nižšími emisiami,“ povedal Jan Čapský, riaditeľ Shell na Slovensku a v Českej republike.

Ak bude ďalšia generácia elektromobilov... Foto: Shell
Ionity - ultranabíjacia stanica Senec 2020 Ak bude ďalšia generácia elektromobilov podporovať nabíjanie výkonom 350 kW, nabijú sa za 10 až 15 minút. Tie súčasné to zatiaľ nezvládajú.

Nová nabíjacia stanica s najrozšírenejším konektorom CCS využíva výlučne energiu zo slovenských obnoviteľných zdrojov a je schopná nabíjať maximálnym výkonom hneď niekoľko vozidiel súčasne. Je tiež pripravená na rozšírenie o ďalšie dve nabíjacie miesta. V budúcnosti umožní elektromobily nabíjať na 80 % kapacity v priebehu desiatich až pätnástich minút, čo je trikrát rýchlejšie, ako zvládnu bežné rýchlonabíjacie stanice s výkonom 50 alebo 110 kW.

Cieľom združenia Ionity, ktoré založili v roku 2017 koncerny Ford, Daimler, BMW a VW, vrátane Audi a Porsche, je do konca roka 2021 prevádzkovať v Európe na 60 staniciach Shell až 280 nabíjacích miest s výkonom 350 kW.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #nabíjacie stanice #Ionity
Články podľa značiek