Neuveriteľné: Po 108 rokoch ‘vyplávala‘ fotografia ľadovca, čo potopil Titanic!

Potopenie Titaniku bolo poriadnou fackou ľudskej viere vo všemohúcnosť. Táto superloď mala byť najrýchlejšia, najluxusnejšia a najmä nepotopiteľná. Napriek tomu zamierila ku dnu oceánu na svojej prvej plavbe. Zdanlivo ukončený príbeh má dnes nečakané pokračovanie. Do aukcie totiž mieri snímka ľadovca, ktorý vraj stojí za katastrofou, pri ktorej prišlo o život 1 552 pasažierov. Objavila sa po neuveriteľných 108 rokoch.

26.06.2020 18:00
debata (8)
Toto je on – ľadovec, ktorý má mať na svedomí... Foto: Twitter
Titanic - fotografia ľadovca Toto je on – ľadovec, ktorý má mať na svedomí najväčšiu tragédiu v histórii civilnej lodnej dopravy. Po zrážke s Titanikom doslova rozpáral jeho trup.

Bola noc zo 14. na 15. apríla 1912. Najluxusnejší parník planéty si to plnou rýchlosťou šinul na prvej plavbe z britského Southamptonu do New Yorku. O pár hodín neskôr už ležal na dne oceánu. Kapitán Edward J. Smith a veliteľstvo lode ignorovalo rádiodepeše o výskyte ľadovcového poľa na trase Titaniku. To sú už ale známe fakty. Tragický príbeh tejto superľode však fascinuje doteraz. A dnes o nej môžeme hovoriť opäť. Do aukcie totiž mieri fotografia ľadovca, ktorý mal Titanicu skrížiť cestu. Fotografia ale nevznikla z paluby Titanicu a už vôbec nie v deň zrážky.

Obrovský ľadovec odfotografoval o dva dni skôr, teda 12. apríla, kapitán lode SS Etonian W. Wood. Mimochodom, vášnivý fotograf. Ako správny kapitán si nezabudol zapísať súradnice jeho polohy ani čas. Spúšť stlačil okolo štvrtej hodiny poobede. Jeho parník plával rovnakou trasou akú mal plánovanú Titanic. Po pristátí v New Yorku dal film vyvolať. V tom čase sa už v svetových médiách začalo písať o najväčšej katastrofe v dejinách civilnej lodnej dopravy. Wood si hneď porovnal polohu ľadovca so súradnicami Titanicu a prišiel k presvedčeniu, že práve tento ľadový monument stojí za skazou „nepotopiteľnej“ britskej lode.

Pýcha britského lodiarskeho priemyslu mala... Foto: Twitter
Titanic - fotografia ľadovca Pýcha britského lodiarskeho priemyslu mala dĺžku 269 metrov. Ani jej ohromná veľkosť a odolnosť však nestačila poraziť mohutný ľadovec, ktorý jej skrížil cestu.

Wood vyhotovil ešte jednu kópiu fotografie a tú sa rozhodol poslať poštou svojmu starému otcovi. Atramentovým perom na ňu napísal: „Posielam ti fotku mora, kde Etonian prchá pred ľadovcom, ktorý potopil Titanic.“ V liste sa tiež zmienil o podmienkach plavby, vďaka ktorým sa jeho loď dokázala ľadovcu vyhnúť. „Okolo ľadu sme prechádzali 40 hodín pred ním (Titanicom) a bolo to počas dňa. Preto som ľadovec videl a podarilo sa mi ho odfotografovať. Túto snímku Woodov starý otec nikdy neposkytol médiám a nikomu ju neukázal. Podobne ako Wood. Ostala ležať v zásuvke. Spolu s listom sa našla až v pozostalosti jeho rodiny – neuveriteľných 108 rokov po tragickej udalosti.

Či ide skutočne o ľadovec, ktorý v priebehu pár minút zničil najväčšiu pýchu britského lodiarskeho priemyslu, nebude nikdy celkom jasné. Všetko tomu ale nasvedčuje. Napríklad aj popis ľadovca či jeho skice očitými svedkami havárie. Ako prvý zbadal ľadovec pozorovateľ v koši Frederick Fleet. Druhú skicu nakreslil člen posádky Joseph Scarrott. Fotografia a náčrty zachytávajú špecifický tvar jeho špičky. Proti hovorí popisok s dátumom 1913 na fotografii. Snímku však mohol Wood poslať svojmu starému otcovi až nasledujúci rok. Teraz mieri do dražby za vyvolávaciu cenu 12 000 libier (13 240 eur).

Aukčná sieň Henry Aldridge & Son Ltd je o pravosti presvedčená. Jej zástupca Andrew Aldridge tvrdí, že najväčšiu váhu dáva fotografii práve text na nej. „Kapitán pôsobí presvedčivo vo viere, že práve tento ľadovec potopil Titanic,“ píše britský denník The Independent. Uvidíme, nakoľko živé sú emócie v súvislosti s tragédiou, ktorá sa odohrala pred viac ako sto rokmi. Ak nevychladli, mohla by sa cena vyšplhať podstatne vyššie. Najmä ak o existencii tejto fotografie ešte pred pár týždňami nik ani len netušil.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Články podľa značiek