Slovensko má vlastné autonómne auto! Otestoval ho minister

Minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) v pondelok v Orechovej Potôni otestoval autonómne vozidlo, ktoré na Slovensku vyvinula Slovenská technická univerzita (STU) v spolupráci s technologickými firmami. Ide podľa neho o významný pokrok v budovaní tzv. smart mobility.

29.06.2020 16:45
debata (8)
Minister dopravy Andrej Doležal vyskúšal... Foto: Ministerstvo dopravy a výstavby SR
autonómne auto, doležal Minister dopravy Andrej Doležal vyskúšal autonómne auto v Orechovej Potôni.

„Slovensko je svetovou veľmocou v automobilovom priemysle, automobilky však u nás autá montujú. Vývoj sa uskutočňuje inde. Naším cieľom je posunúť Slovensko o úroveň vyššie tak, aby sa z montážnej dielne stala technologická liaheň so špičkovým výskumom a vývojom. Toto autonómne vozidlo je dôkazom, že na to máme všetky predpoklady,“ skonštatoval Doležal.

Inteligentná mobilita je tak podľa Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR základným strategickým cieľom konkurencieschop­nosti EÚ so svetovou konkurenciou. Na rezorte dopravy preto od minulého roka pracuje tím odborníkov, ktorý má za úlohu pripraviť legislatívne zázemie pre technologický pokrok v rámci spoločného projektu s Úradom podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu s dotáciou 6,9 milióna eur z eurofondov.

Minister sa stretol s konštruktérmi auta. Foto: Ministerstvo dopravy a výstavby SR
autonómne auto, doležal Minister sa stretol s konštruktérmi auta.

Smart mobilita zahŕňa okrem vozidiel, ktoré sa samy riadia, aj ďalšie prvky, napríklad systémy zabudované do cestných komunikácií, inteligentné snímače poveternostných podmienok, systémy na komunikáciu medzi vozidlami v premávke navzájom. Okrem toho je podľa MDV úlohou posilniť spoluprácu medzi súkromným, verejným a akademickým sektorom s cieľom dosiahnuť spoločné napredovanie Slovenska.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #autonómne autá #minister dopravy
Články podľa značiek