Passat so Superbom môžu na Slovensko pritiahnuť ďalších subdodávateľov

Slovensko je v hre o výrobu dvoch dôležitých modelov koncernu Volkswagen (VW). V Bratislave sa môže vyrábať VW Passat a Škoda Superb. Vozidlá strednej triedy môžu so sebou na Slovensko pritiahnuť subdodávateľské firmy. Išlo by o dobrý signál pre ekonomiku a zamestnanosť. Zatiaľ však nič nie je isté.

03.07.2020 17:30
debata
Jedným z kandidátov na príchod do Bratislavy je... Foto: Škoda-Auto
Škoda Superb iV - 2019 Jedným z kandidátov na príchod do Bratislavy je česká vlajková loď - Škoda Superb.

"Toto rozhodnutie by mohlo prilákať niektorých subdodávateľov, čo by malo tiež priaznivý vplyv na slovenský trh práce,“ myslí si analytik spoločnosti Finlord Boris Tomčiak.

Podporiť presun subdodávateľských firiem na Slovensko môže aj to, že obe vozidlá sú koncernovými súrodencami. Passat aj Superb sú postavené na rovnakej platforme a do veľkej miery využívajú totožnú techniku aj motory.

Zatiaľ len kuloárne informácie

Možnosť vytvorenia nových pracovných miest vo firmách, ktoré automobilkám dodávajú komponenty, vidí aj Zväz automobilového priemyslu SR (ZAP). „Ak ktorákoľvek z automobiliek získa nový projekt, je to pozitívny signál pre ekonomiku a stabilitu v zamestnanosti nielen u finálneho výrobcu, ale aj v celom dodávateľskom reťazci,” uvádza Ján Pribula, generálny sekretár ZAP.

Otázna ostáva zamestnanosť v samotnej fabrike VW. Podľa Tomčiaka dôjde len k využitiu voľných kapacít. "Zisk výroby týchto modelov by znamenal využitie voľných kapacít, ktoré závod v Bratislave má,” uvádza analytik. Podľa jeho slov je možné očakávať zvýšenie počtu zamestnancov až v prípade obnovenia ekonomického rozmachu vo svete a rastu dopytu po manažérskych limuzínach.

VW Passat a Škoda Superb zdieľajú platformu,... Foto: VW
VW Passat VW Passat a Škoda Superb zdieľajú platformu, motory, prevodovky a inú techniku.

"Pokiaľ by sa však takéto nové modely Bratislave pridelili, znamenalo by to stabilizáciu počtu súčasných zamestnancov s optimistickým výhľadom do budúcnosti. V týchto náročných časoch pre automobilový priemysel je pre nás prioritou zabezpečenie zamestnanosti,” zdôrazňuje Jolana Julkeová, podpredsedníčka odborovej organizácie Moderné odbory Volkswagen.

Radosť z presunu produkcie dvoch nových modelov na Slovensko je predčasná. Výrobu Passatu ani Superbu v Bratislave zatiaľ nik oficiálne nepotvrdil. Ako zverejnil portál Automotive News, ide nateraz len o kuloárne informácie, Podľa jeho zistení sa však o presune už rozhodlo. "Potenciálne prideľovanie produktov v rámci koncernu zásadne nekomentujeme. Preto prosíme o pochopenie,“ informuje hovorkyňa bratislavskej fabriky Lucia Makayová. Podľa odborárky Julkeovej má o definitívnom pridelení modelov rozhodnúť na jeseň koncernová dozorná rada.

"Pridelenie nových modelov by z nášho pohľadu predstavovalo stabilitu zamestnanosti, investícií a, pochopiteľne, zlepšovanie pracovných a mzdových podmienok ľudí, na ktorých by sme sa podieľali spolu so zamestnávateľom,“ dodáva Julkeová.

Náhrada za Turecko?

Informácie o možnom presune výroby sa začali šíriť po tom, čo nemecký koncern rozhodol o zrušení výstavby novej fabriky v Turecku. Práve na rozhraní medzi Európou a Áziou neďaleko mesta Izmir mala vyrásť fabrika, v ktorej VW plánoval vyrábať vlajkové lode značiek VW a Škoda.

Otázniky okolo výstavby novej fabriky v Turecku sa začali objavovať už v minulom roku. V októbri nemecký koncern rozhodol o odklade výstavby závodu za 1,3 miliardy eur. VW sa tak rozhodol po tom, čo Turecko uskutočnilo vojenské akcie v Sýrii.

Závod mal produkovať 300-tisíc áut ročne a prácu v ňom malo nájsť päťtisíc zamestnancov. Ak by ho postavili, išlo by o 123. fabriku nemeckého koncernu. Výroba v Turecku mala viesť k zvýšeniu predajov vo východnej Európe a na Strednom východe.

Škoda Superb aj VW Passat sú pre nemecký koncern dôležitými modelmi. Ide o vozidlá, ktoré si kupujú nielen bežní spotrebitelia, ale aj firmy. Passat sa v súčasnosti vyrába v Nemecku a v Číne. Prvú generáciu tohto modelu produkoval v minulosti aj bratislavský Volkswagen. Škoda Superb má domácu fabriku v českých Kvasinách. Montuje sa aj v Číne, Indii a v Rusku.

Bratislavská fabrika koncernu VW v súčasnosti produkuje prémiové SUV ako Porsche Cayenne, Audi Q7, Audi Q8 a VW Touareg. Okrem nich z jej výrobných liniek schádzajú mestské modely VW up!, Škoda Citigo a Seat Mii. Na Slovensku sa produkuje aj elektromobil VW e-up!. Vozidlá z metropoly Slovenska sa vyvážajú do 158 krajín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #Superb #Passat
Články podľa značiek