Nový systém inteligentných pneumatík upozorní vodiča na poškodenie vozovky

Bridgestone a Microsoft spojili sily a vyvinuli spôsob, ktorým dokáže elektronika rozpoznať poškodenie pneumatiky, upozorniť na to vodiča a navyše zaznamenať miesto, kde k nemu došlo.

13.07.2020 12:00
Bridgestone Microsoft pneumatiky Foto:
Výhodou je, že na získavanie údajov z vozovky, nepotrebujú byť kolesá alebo pneumatiky vybavené inými senzormi, ako tými súčasnými.
debata (2)

Najčastejšie problémy s pneumatikami možno rozdeliť do štyroch kategórií, nesprávny tlak vzduchu, náhly pokles tlaku vzduchu, nepravidelné opotrebovanie a poškodenie. V súčasnosti už majú nové autá povinne zabudovaný systém monitorovania tlaku vzduch v pneumatikách, čo pomáha identifikovať prvé dve zo spomínaných komplikácií.

Opotrebovanie pneumatík, hĺbka dezénu a vizuálna kontrola kolies je stále na zodpovednosti vodiča. O poslednom probléme, čiže poškodení, sa vodič dozvie veľmi rýchlo, keďže auto stráca ovládateľnosť, no ide o nebezpečné situácie, ktoré môžu skončiť nešťastím. Ak sa koleso alebo pneumatika poškodí v dôsledku nedokonalosti vozovky, môžu byť riziku vystavené všetky vozidlá, ktoré daným úsekom prechádzajú.

Práve preto sa výrobca pneumatík Bridgeastone spojil s informatickým gigantom Microsoft a vytvorili systém monitorovania poškodenia pneumatík, ktorý získané údaje odošle do virtuálneho úložiska – tzv. cloudu – a prostredníctvom algoritmu vyhodnotí, k akému poškodeniu došlo a navyše zaznamená miesto, kde k nemu došlo.

Informácia sa tak môže dostať k záchranným zložkám, správcom ciest a k ďalším vodičom, ktorí budú na riziko upozornení a pri prejazde nebezpečným úsekom môžu zvýšiť opatrnosť a tým predídu poškodeniu na svojom aute či nehode. Výhodou je, že na získavanie údajov z vozovky, nepotrebujú byť kolesá alebo pneumatiky vybavené inými senzormi, ako tými súčasnými. Systém vychádza už so zabehnutej techniky kontroly tlaku v pneumatikách.

Spolupráca s Microsoftom dodáva systému novú funkciu v podobe možnosti deliť sa o získané údaje. V budúcnosti sa počíta so situáciou, že vozidlá budú medzi sebou komunikovať prostredníctvom služby Car-to-X, čo je veľmi účinné opatrenie, ktoré pomáha predchádzať vážnym dopravným nehodám. Vďaka cloudovým riešeniam budú môcť byť vodiči upozorňovaní na náhle novovzniknuté nebezpečenstvo na ceste, ale zároveň dostávať aj pravidelné upozornenia na miesta a úseky ciest, ktoré sú dlhodobo poškodené a môžu viesť k vzniku defektu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #pneumatika #Bridgestone #defekt
Články podľa značiek