Stellantis: Vzniká štvrtá najväčšia automobilka sveta. Vlastne ju poznáte

Pripravovaná fúzia koncernov PSA a FCA prinesie novej spoločnosti aj nové meno. Stellantis bude štvrtým najväčším automobilovým výrobcom planéty.

17.07.2020 12:00
debata (4)
Nový názov Stellantis budú partneri používať na... Foto: Stellantis
Stellantis Nový názov Stellantis budú partneri používať na celom svete. Názvy značiek ostanú nezmenené.

Na pláne fúzie sa koncerny PSA a FCA dohodli už vlani. Teraz obaja partneri oznámili názov novovzniknutej spoločnosti, ktorý budú spoločne používať. Objaví sa na budovách vo Francúzsku, Nemecku v USA, Taliansku aj v ďalších krajinách. Názov Stellantis je odvodený z latinského slova „stello“, čo znamená „rozžiariť hviezdami“.

Nový koncern združí značky Peugeot, Citroën, DS, Opel, Chrysler, Jeep, RAM, Alfa Romeo, Fiat či Masserati. Predpokladaný ročný odbyt 8,7 milióna vozidiel urobí Stellantis štvrtým najväčším automobilovým producentom planéty po Volkswagene, Toyote a aliancii Renault-Nissan. Ročný obrat sa odhaduje na 170 miliárd eur.

Fúziu v hodnote 50 miliárd dolárov, ako aj nový názov musia ešte schváliť antimonopolné úrady aj akcionári na valných zhromaždeniach. K úplnému zlúčeniu má dôjsť v prvom štvrťroku 2021. Spoločnosti si od tohto kroku sľubujú zníženie nákladov na vývoj a výrobu vrátane nízkoemisných vozidiel, ako aj lepšiu imunitu voči klesajúcemu predaju.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #fúzia #PSA #FCA #Stellantis
Články podľa značiek