Renault začal vo Francúzsku rozdávať elektrické Zoe. Zadarmo!

Chcete elektrický Zoe zadarmo? Tak potom sa musíte presťahovať do odľahlej pyrenejskej obce Appy. Práve tu totiž Renault odštartoval nevídaný experiment. Vytvoril čisto elektrickú komunitu.

30.07.2020 18:00
debata (4)
Renault Zoe má po modernizácii batérie s... Foto: Renault
Renault Zoe - 2019 Renault Zoe má po modernizácii batérie s kapacitou 52 kWh, čo mu zabezpečuje dojazd 390 km. Stačiť by to malo aj pri dochádzaní do práce z malej horskej dedinky Appy.

Počuli ste niekedy o obci Appy? Nebol na to dôvod. Ide totiž o malú dedinku na francúzskej strane Pyrenejí. Nazvať by sme ju mohli koncom sveta, keďže pri poslednom sčítaní z roku 2017 mala len 25 obyvateľov. Rekordných 32 tu žilo v roku 2013. O tom, že to tu príliš „nepulzuje“ a že ľudia z Appy skôr odchádzajú, ako doň prichádzajú, svedčí aj fakt, že medzi rokmi 1946 až 2010 sa tu nekonal ani jediný sobáš. Napriek tomu sa teraz meno Appy skloňuje vo svetových médiách viac ako kedykoľvek predtým. Môže za to Renault, ktorý si práve tento pôvabný, ale odľahlý kút Francúzska neďaleko Andorry vybral na svoj experiment. Rozhodol sa vytvoriť v Appy prvú čisto elektrickú komunitu.

Dedinka Appy leží vysoko v Pyrenejach. Z jej... Foto: Twitter
Renault - experiment v Appy Dedinka Appy leží vysoko v Pyrenejach. Z jej obyvateľov sa stane vďaka Renaultu čisto elektrická komunita.

Až také ťažké to vzhľadom na počet obyvateľov nebolo. Jednoducho, každej rodine dodal zadarmo elektrický Renault Zoe a wallbox na nabíjanie. Používať ich budú môcť tri roky a nabíjať na verejnej nabíjacej stanici, ktorú Renault v Appy vybudoval. Cieľom je odstrániť predsudky proti elektromobilom. Ak dokážu tieto autá využívať ľudia žujúci v horách, ktorí to majú k najbližším väčším nákupom v Toulouse viac ako 100 km, vrátane prudkých klesaní a stúpaní, mohli by presvedčiť aj ostatných, že elektromobily majú dostatočný dojazd a šancu na úspech. Renault v to verí. Napokon preto celú akciu zorganizoval.

To, že v Appy sa jazdí len na elektromobiloch,... Foto: Twitter
Renault - experiment v Appy To, že v Appy sa jazdí len na elektromobiloch, upozorňuje špeciálna tabuľa.
A verí len v úspech, pretože modernizované Zoe má v súčasnosti batérie s kapacitou 52 kWh, čo má stačiť podľa normy WLTP na 390 km jazdy. Aj keď v realite je to menej, občanom malej pyrenejskej dedinky by to malo stačiť. Problémom nie je ani nabíjanie. Zoe totiž podporuje rýchlonabíjanie výkonom 50 kW, čo znamená, že len 30 minút na nabíjačke predĺži dojazd o 145 km. To je ďalej ako do spomínaného Toulouse. Na podobný experiment by sa iste radi odhodlali aj obyvatelia ďalších francúzskych dedín, no vybaviť ich zadarmo elektromobilmi v cene okolo 30 000 eur by bolo pre Renault predsa len pridrahé.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Renault #Renault Zoe #Appy
Články podľa značiek