Záhada: V Saudskej Arábii objavili desiatky sovietskych áut

Kedysi slávne Volgy či Moskviče majú svoju éru už dávno za sebou. Ak by ste ich dnes aj niekde očakávali, tak možno v Rusku, no rozhodne nie v Saudskej Arábii, krajine ropy a bohatých šejkov. Lenže práve tu ich našli desiatky.

07.08.2020 18:00
debata (7)
Takýto pohľad by ste možno očakávali niekde... Foto: auto.mail.ru
Volga GAZ-21 - Saudská Arábia Takýto pohľad by ste možno očakávali niekde neďaleko Moskvy alebo Petrohradu, lenže tieto snímky pochádzajú zo Saudskej Arábie.

O zaujímavom objave informuje ruský web auto.mail.ru. Prináša snímky viacerých Volg GAZ-21, ktoré stoja kdesi v opustených skladoch neďaleko mesta Mekka. Ako sa sem dostali, nik presne nevie. Ruské autá neboli totiž na Arabskom polostrove rozšírené. Cesty ovládali skôr tie americké. V každom prípade sú tu a vyzerajú, akoby pochádzali z jednej jedinej zásielky. Spája ich totiž identický belasý lak. Jedna z teórií tvrdí, že mohli roky pracovať v taxislužbách a po skončení ich misie ich jednoducho odstavili.

Jedna z teórií tvrdí, že objavené Volgy slúžili... Foto: auto.mail.ru
Volga GAZ-21 - Saudská Arábia Jedna z teórií tvrdí, že objavené Volgy slúžili ako taxíky v Mekke. Napovedá tomu jednotné belasé lakovanie.

Modely, ktoré možno podľa masky identifikovať ako tretiu sériu vyrábanú od roku 1961 až do roku 1968, nie sú práve v dobrom stave. Všetkým napríklad chýba motor. Pravdepodobne tieto 4-valce s objemom 2,5 litra a výkonom minimálne 75 koní demontovali a použili na iné účely. Na druhej strane prekvapí, že napriek pokročilému veku nie sú Volgy úplne zničené koróziou. To len dokladuje, že GAZ-21 bol odolným a takmer nezničiteľným strojom, postaveným pre ťažké ruské podmienky. V šesťdesiatych rokoch sa tieto vlastnosti nepochybne hodili aj v Saudskej Arábii.

Ani v jednej Volge už nie je jej 2,5-litrový... Foto: auto.mail.ru
Volga GAZ-21 - Saudská Arábia Ani v jednej Volge už nie je jej 2,5-litrový 4-valec.
Rovnako ako dizajn, ktorý evokoval americké modely. Rusi si totiž krivky „cárovnej“ požičali z Opelu Kapitan. Ruský web je dokonca presvedčený, že niektoré exempláre by ešte stáli za renováciu. Uvidíme, či by sa našiel niekto, kto by mal o to záujem. Mohli by však poslúžiť aspoň ako cenný zdroj náhradných dielcov, ktorých dnes nie je nazvyš. Masky, reflektory, disky kolies – to všetko pôsobí veľmi zachovalo. Ak však niekto navštívi tento sklad, do oka mu skôr padnú iné „kúsky“. Na rovnakom mieste sa totiž našlo napríklad aj BMW 1600 či americké autá z päťdesiatych rokov.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Volga #Saudská Arábia #GAZ-21
Články podľa značiek