Toyota asi skončí s motormi V8. Nahradia ich 6-valce

Veľkoobjemovým motorom budúcnosť nepraje. Mraky sa sťahujú dokonca aj nad ikonickými atmosférickými 8-valcami v Lexusoch.

17.08.2020 16:00
debata
Nie je to tak dávno, čo sa špekulovalo, že... Foto: Lexus
Lexus LC F Nie je to tak dávno, čo sa špekulovalo, že Lexus vyvíja preplňovaný 8-valec. Dnes je však všetko inak. Motory s viac ako šiestimi valcami už Toyota s najväčšou pravdepodobnosťou vyvíjať nebude.

Spaľovacie motory to majú v časoch honby na emisie poriadne „nahnuté“. A tie veľkoobjemové zvlášť. Dvanásťvalce sú v podstate históriou a podobný osud čaká 8-valce. Napokon, už dnes sú v podstate raritou. Rozlúči sa s nimi pravdepodobne aj Toyota, ktorá podľa informácií japonského webu Mag-X už žiaden nový 8-valcový motor vyvíjať nebude. Podľa toho istého zdroja budú nahradené preplňovanými 6-valcami, čo je na Toyotu veľmi nezvyčajné. Doteraz dávala totiž prednosť klasike s atmosférickým plnením.

Samozrejme, dotkne sa to najmä značky Lexus. Tá používa tieto agregáty v modeloch LC, LF, LS, GX ale aj v ostrom RC F. I keď bolo možné takýto scenár očakávať, nie je to tak dávno, čo sa v médiách špekulovalo, že pre športové modely s prívlastkom F vyvíja Lexus preplňovaný 8-valec. Premiéru mal mať pod kapotou nového LC F. Podľa webu Mag-X došlo k zmene stratégie najmä v dôsledku svetovej pandémie. Objem tak nahradia turbodúchadlá a elektrifikácia, s ktorou má Toyota bohaté skúsenosti. I tak bude priaznivcom Lexusov za klasikou ľúto.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lexus
Články podľa značiek