Poliaci zavádzajú digitálny ‘vodičák‘. Na Slovensku sa nič také nechystá

Od jesene budeme mať Poliakom čo závidieť. Tamojší motoristi si budú môcť nechať klasické vodičské preukazy pokojne doma. Stačiť im má mobilná aplikácia.

19.08.2020 06:00
debata (1)
Digitálny vodičský preukaz bude mať výhody... Foto: jednoslad.pl
Elektronický vodičský preukaz Digitálny vodičský preukaz bude mať výhody nielen pre políciu, ale aj pre jeho držiteľov. Nemôžu ho stratiť a navyše si budú môcť cez túto aplikáciu kontrolovať stav trestných bodov, pokuty či dôležité termíny technických a emisných kontrol. Aplikácia im ich pripomenie v dostatočnom časovom predstihu.

Poľsko spustí na jeseň do prevádzky novú aplikáciu, ktorá urobí z klasických vodičských oprávnení prežitok. Ministerstvo digitalizácie totiž rozšíri digitálnu službu mObywat o elektronický vodičský preukaz. Digitálny vodičský si jednoducho nainštalujú poľskí vodiči do svojich smartfónov. Služba bude fungovať pod operačným systémom Android a do konca roka aj v operačnom systéme iOs pre telefóny Apple. Testy už prebiehajú.

„Pri kontrole bude stačiť predloženie občianskeho preukazu a v prípade potreby aj digitálneho vodičského oprávnenia. Na základe toho sa dokáže hliadka napojiť na centrálnu databázu a overiť si údaje," uviedol poľský hovorca polície Roman Wieczorek. Kontrolovať bude možné platnosť oprávnenia, nezaplatené pokuty, trestné body, ale aj údaje o registrácii vozidla. Užitočné to však má byť i pre samotných vodičov, pretože aplikácia im pripomenie dôležité termíny technických a emisných kontrol či platby za povinné poistenie.

Klasické vodičské oprávnenia budú Poliaci... Foto: jednoslad.pl
Elektronický vodičský preukaz Klasické vodičské oprávnenia budú Poliaci potrebovať už len v zahraničí. Inak ich môžu nechať doma.

Systém mal pôvodne fungovať už v prvej polovici roka, no pre koronavírus sa termín posunul o sedem mesiacov. Potrebné bolo tiež schváliť novú legislatívu, pretože doterajší zákon vyžadoval od vodičov mať počas jazdy pri sebe vodičské oprávnenie. Poľský Sejm preto v lete prijal novelu, ktorá túto povinnosť ruší. Vodičský si budú môcť Poliaci nechať pokojne doma. Na podobnom princípe už funguje osvedčenie o registrácii vozidla a doklad potvrdzujúci platnosť povinného zmluvného poistenia.

A ako je to na Slovensku? Bohužiaľ, u nás sa digitálnych vodičských oprávnení tak skoro nedočkáme. „Slovenská republika nemá v súčasnosti podobný systém elektronizácie dokumentov k vedeniu motorového vozidla. Vychádzame zo smernice Európskeho parlamentu o vodičských preukazoch, ktorá uvádza vzory vodičského preukazu EÚ. Elektronická náhrada u nás preto v súčasných podmienkach platiť nemôže“, informoval Pravdu tlačový odbor ministerstva vnútra.

Podľa slovenskej právnej úpravy je teda vodič motorového vozidla stále povinný mať platný vodičský preukaz pri sebe a pri kontrole ho predložiť. Platiť to bude aj pre poľských vodičov na našom území. Digitálny vodičský preukaz budú môcť využívať zatiaľ len doma. O pár rokov sa však možno stane minulosťou v celej Európskej únii.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #digitalizácia #vodičský preukaz #elektronický vodičský preukaz
Články podľa značiek