Bezpečnostný pás pre chodcov? Áno, možno si ho ‘zapneme‘ v mobile

Technológia virtuálneho bezpečnostného pásu vo forme mobilnej aplikácie by mohla znížiť riziko zrážok s chodcami, ale aj s cyklistami. Vraj to nie je zložité.

19.08.2020 12:00
debata (3)
Systém varovania pred hroziacou kolíziou bude... Foto: Bosch
Chodec Systém varovania pred hroziacou kolíziou bude pracovať na základe porovnávania polohy a smeru pohybu vozidiel a chodcov. Jeho účinnosť je závislá na rýchlosti reakcie, ale aj dostatočného počtu ľudí, ktorí si „virtuálny bezpečnostný pás“ stiahnu do svojich mobilov.

Autá a chodci – veční rivali na cestách. V nevýhode sú však práve tí druhí z nich. Kým vodiča chránia bezpečnostné prvky vozidla, od bezpečnostných pásov cez airbagy a deformačné zóny až po asistenčné systémy, chodec alebo cyklista ťahá vždy za kratší koniec. Či už má na strete vinu alebo nie. Pomôcť by mohla mobilná aplikácia, označovaná ako „virtuálny bezpečnostný pás“. Technológiu vyvíjajú spoločnosť !Important a kalifornská univerzita v Berkeley.

Princíp je pomerne prozaický. Chodci, ale aj vodiči, ktorí si aplikáciu stiahnu, budú včas varovaní pred rizikom vzájomnej zrážky. Aplikácia totiž v reálnom čase porovná na základe dát z navigačného systému GPS ich polohu a predpokladanú trajektóriu. Dáta sú odoslané na centrálny server, kde umelá inteligencia vyhodnotí potenciálne nebezpečenstvo. Ak hrozí, že sa trajektórie chodca alebo cyklistu „pretnú“ v rovnakom čase, dostanú zúčastnení výstrahu, aby mohli včas reagovať. V prípade, že k zrážke dôjde, môžu byť údaje systému využité pre objasnenie nehody.

Systém má byť navyše vybavený „strojovým učením“, čím bude zlepšovať svoju efektivitu. Softvér môže byť inštalovaný nielen do mobilu vodiča, ale aj do samotného vozidla. V takomto prípade by mohol spolupracovať s asistenčnými systémami a napríklad aktivovať autonómne brzdy. „Nie je potrebné inštalovať žiaden nový softvér. Ide o riešenie pre smartfóny, ktoré môže byť rýchlo aktualizované a môže sa stať univerzálnym,“ hovorí o aplikácii Bastien Beauchamp, zakladateľ spoločnosti !Important.

Aplikácia by mala byť k dispozícii od 1. septembra pre potreby betatestovania. Aby bol systém účinný, bude si vyžadovať, aby ho malo stiahnutých čo najviac užívateľov. Škoda, že nevieme zatiaľ nič o spôsobe varovania. Ide o zvukovú výstrahu? Bude aktívna aj pri stíšenom režime a bude dostatočná na to, aby ju chodec či cyklista zaregistroval? A otázna je aj rýchlosť, s ktorou systém riziko vyhodnotí, pretože v kritických situáciách ide často skôr o desatiny ako o celé sekundy.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #chodci #bezpečnostný pás #dopravné nehody
Články podľa značiek