V aute zhorel prepustený zamestnanec VW. Predtým nahral tajné rokovania

VW môže čeliť ďalšej nepríjemnej kauze. Pondelok 10. augusta totiž za neobjasnených okolností zhorel v aute dočasne prepustený zamestnanec Volkswagenu, spájaný so škandálom odpočúvania. Nahrávky mali dokazovať brutálny postup automobilky voči nepohodlnému srbskému dodávateľovi. Podľa najnovších informácií by malo ísť o samovraždu.

24.08.2020 16:00 , aktualizované: 25.08.2020 11:34
debata (80)
Tragická smrť bývalého zamestnanca Volkswagenu... Foto: Volkswagen
VW - nové logo 2019 Tragická smrť bývalého zamestnanca Volkswagenu pripomína mafiánske vybavovanie účtov. Nakoniec však táto tragédia nemusí súvisieť s dlhoročným sporom medzi nemeckou automobilkou a srbským dodávateľom.

Pred časom sa v Nemecku prevalila kauza s odpočúvaním tajných rokovaní vedenia automobilky Volkswagen, ktorá sa snažila vyradiť z dodávateľskej siete srbskú spoločnosť Prevent Group. Takmer 50 hodín nahrávok mal vyhotoviť vtedy ešte zamestnanec Volkswagenu z oddelenia nákupu. Celé sa to však začalo už v roku 2016, keď automobilka po prevalení škandálu Dieselgate prehodnocovala vzťahy v dodávateľskej sieti, aby znížila náklady. Niektorí dodávatelia museli ísť z kola von, niektorí pristali na nižšie ceny. Rozhodne k nim ale nepatrila spoločnosť Prevent Group so sídlom v Srbsku, ktorá Volkswagenu dodávala poťahy sedadiel a liatinové komponenty prevodoviek.

Nielenže nesúhlasila s nižšími cenami, ale dokonca sa rozhodla bojovať o svoje práva. V roku 2016 jej dcérske spoločnosti Car Trim a ES Automobilguss zastavili dodávky dielov pre Volkswagen. Ten musel následne zmraziť výrobu vo svojich šiestich továrňach, čo ovplyvnilo 28 000 zamestnan­cov. Odvtedy viedli nemecký výrobca a srbský dodávateľ doslova vojnu. Cieľom Volkswagenu bolo vyradiť Prevent Group z dodávateľskej siete. Ten sa však bránil uzavretými zmluvami, a tak skončil prípad pred súdom v Düsseldorfe. Z neho nakoniec vyšiel víťazne Prevent Group. Verdikt z februára tohto roka mu prisúdil nárok na odškodné a zároveň odňal nemeckej automobilke nárok na odvolanie. Výška odškodného bude určená samostatným procesom.

Volkswagen ťahal za kratší koniec aj preto, že na svet prenikli spomínané tajné nahrávky z dôverných stretnutí vedenia automobilky, na ktorých riešila spôsob, ako sa nepohodlného dodávateľa zbaviť. Nahrať ich mal spomínaný zamestnanec, s ktorým medzičasom Nemci rozviazali pracovný pomer až do ukončenia sporu. Obsah nahrávok je podľa nemeckých médií naozaj pikantný. Z celkovo 50 hodín nahrávok z 35 schôdzok, ktoré sa uskutočnili medzi januárom 2017 až februárom 2018 vraj vyplýva aj to, že Volkswagen sa snažil použiť pre svoj zámer bývalého kancelára Gerharda Schrödera a jeho konexie na Kremeľ, aby zničil obchodné aktivity Prevent Group v Rusku. Pravosť nahrávok už Volkswagen potvrdil.

Celkom nový rozmer však kauza dostala 10. augusta, keď prokuratúra v Braunschweigu oznámila, že vyšetruje smrť muža, nájdeného v zhorenom aute VW Passat, ktoré patrilo prepustenému zamestnancovi. Prokuratúra jednoducho nevylučuje, že smrť by mohla mať čosi spoločné s kauzou odpočúvania. Miestne noviny Helmstedter Nachrichten, citujúc ľudí oboznámených s touto záležitosťou, uviedli, že zosnulá osoba bola zamestnancom Volkswagenu, ktorý obchodoval s bosnianskou dodávateľskou skupinou a ktorý bol vyšetrovaný pre potenciálne nezákonné zaznamenávanie interných rozhovorov. Podozrenia, že išlo o násilný čin, umocňuje skutočnosť, že v máji tohto roka spomínanému mužovi ktosi podpálil rodinný dom.

Ani jedna zo strán sa zatiaľ k tragédii, ktorá pripomína mafiánske vybavovanie účtov, podrobnejšie nevyjadrila. Volkswagen argumentuje, že je priskoro, a Prevent Group len vyslovila ľútosť nad tým, čo sa odohralo. Podľa posledných informácií sa nemeckí prokurátori na základe prvotných dôkazov prikláňajú ku samovražde, vyšetrovanie však ešte nie je uzavreté. Viac svetla tak vnesie do zamotaného príbehu až čas.

ZDROJ: Carscoops, autonews.com

© Autorské práva vyhradené

80 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #Prevent Group
Články podľa značiek