Toto sú najviac zadlžené automobilky. Prekonávajú aj dlhy štátov

Medzi desiatimi najzadlženejšími firmami sveta je až päť automobilových výrobcov. Na čele s Volkswagenom, ktorý je vôbec najzadlženejšou spoločnosťou planéty. Momentálne má na konte neuveriteľných 192 miliárd dolárov. Samozrejme, so znamienkom mínus.

25.08.2020 16:00
debata (55)
len dlh Volkswagenu presahuje dlh viacerých... Foto: Volkswagen
Volkswagen - logo len dlh Volkswagenu presahuje dlh viacerých štátov. Napríklad Juhoafrickej republiky alebo Maďarska.

Zadlženosť firiem v posledných rokoch rastie. A v tom súčasnom, poznačenom koronakrízou, dokonca rekordným tempom. Od roku 2014 sa podľa informácií agentúry Reuters zvýšil dlh 900 najvýznam­nejších spoločností sveta takmer o 40 %. Rast dlhov dokonca prevýšil rast ziskov. Najzadlženejšou krajinou sú Spojené štáty americké, ktoré majú na konte takmer polovicu svetového podnikateľského dlhu. Hneď za USA je Nemecko s dlhom 726 miliárd dolárov. Takže neprekvapí, že práve tu sídlia tri najzadlženejšie spoločnosti.

Pýšiť čím sa nemajú ani Mercedes-Benz s BMW. Foto: Daimler, BMW
Mercedes-BMW - logo Pýšiť čím sa nemajú ani Mercedes-Benz s BMW.

Na čele s Volkswagenom, ktorý je dlhom 192 miliárd dolárov vôbec najzadlženejšou spoločnosťou planéty. Najväčšiu "zásluhu“ na tom má však jeho finančná divízia. V prvej desiatke však nájdeme aj ďalšie štyri automobilky. Za Volkswagenom sa nachádza Daimler, výrobca vozidiel Mercedes-Benz, s podlžnosťami vo výške 151 miliárd dolárov, hneď za ním Toyota, ktorá má sekeru 138 miliárd dolárov a Ford s dlhom 122 miliárd. Astronomický je aj dlh tretej nemeckej automobilky BMW, ktorá by musela zaplatiť 114 miliárd dolárov, aby bola na nule.

Len na ilustráciu, dlh Volkswagenu presahuje štátny dlh Juhoafrickej republiky (180 mld. dolárov) alebo Maďarska (101,9 mld. dolárov), teda celých ekonomík. Samozrejme, svoje zohrala v raste dlhu aj koronakríza, ktorá na niekoľko mesiacov zmrazila predaje vozidiel v Ázii, USA aj v Európe. Ale potom sú tu firmy, ktorým sa darí a majú astronomické zisky. Napríklad Alphabets, ktorá vlastní Google, s rezervou 104 miliárd dolárov, Samsung (+ 80,03 mld.), Facebook (38,5 mld.), Song (14, mld.) alebo Alibaba (13 mld.).

Toto sú najzadlženejšie spoločnosti sveta

Spoločnosť Výška dlhu (v dolároch)
1. Volkswagen 192 mld.
2. AT&T 176 mld.
3. Daimler (Mercedes-Benz) 151 mld.
4. Toyota 138 mld.
5. SoftBank Group 135 mld.
6. Verzion Communications 129 mld.
7. Ford 122 mld.
8. BMW 114 mld.
9. Comcast Corporation 104 mld.
10. Anheuser-Busch 96 mld.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #dlh #Toyota #Volkswagen #BMW #automobilky #Mercedes-Benz #Ford #VW #Daimler
Články podľa značiek