Koniec ťažkých časov? Svetový trh s autami sa rýchlo zotavuje

Otvorenie ekonomík po prvej vlne pandémie prináša svoje ovocie. Platí to aj o predaji áut. V júli zaznamenal odbyt vozidiel na celom svete nečakaný rast. Analytici upravujú výhľady k optimistickejším číslam.

31.08.2020 10:00
debata
Automobilový trh sa dostal do fázy uzdravenia.... Foto: ICS
India - predaj áut Automobilový trh sa dostal do fázy uzdravenia. Júlové výsledky predaja sú prísľubom, že kríza nebude taká hlboká, ako sa pôvodne očakávalo.

Analytická spoločnosť LMC Automotive má dobré správy. Zdá sa, že z najhoršieho je automobilový trh vonku. Naznačujú to optimistické celosvetové registrácie áut v júli. Odbyt dosiahol 97 % priemeru za celý vlaňajší rok. Oživenie znamená, že LMC zlepšilo výhľad na rok 2020. Pôvodne predpokladalo, že pandémia zoškrtá nákup áut o 19 %, teraz prichádza s údajom len 16,7 percenta.

V prvých siedmich mesiacoch 2020 sa predalo viac ako 90 miliónov vozidiel. Po aprílovom páde sa totiž začal trh rýchlo zotavovať. Rýchlejšie, ako sa očakávalo. Akceleruje najmä Čína. Európsky trh mal dokonca v júli štandardnú úroveň. Pomalé oživenie badať aj v USA, Indii či Brazílii, hoci v týchto krajinách stále pribúda počet nakazených koronavírusom. I tak sa dali do pohybu.

LMC sa však obáva, či bude možné júlové výsledky predajov udržať aj v nasledujúcich mesiacoch tohto roka. Riziká plynú najmä z ukončenia vládnej pomoci podnikom zasiahnutým koronakrízou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predaj áut #LMC Automotive #pandémia
Články podľa značiek