Hyundai Ioniq 5: Kórejčania si už brúsia zuby na VW ID.3

Hyundai nenechá Volkswagenu ID.3 veľký náskok. Sériová verzia konceptu 45 je už totiž za dverami. Predstaví sa na budúci rok. V elekrickom ringu bude poriadne horúco.

02.09.2020 16:00
debata
Hyundai na okruhu Nürburgring už usilovne... Foto: Hyundai
Hyundai Ioniq 5 Hyundai na okruhu Nürburgring už usilovne testuje elektrický hatchback Ioniq 5. Jeho základom bude úplne nová elektrická platforma - GMP (Electric Global Modular Platform), obdoba architektúry MEB, ktorú používa koncern VW.

Vlani Hyundai predstavil na autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom ambiciózny koncept elektrického hatchbacku 45. Už vtedy bolo jasné, že chystá druhú elektrickú ofenzívu. Na rozdiel od súčasného Ioniqu a crossoveru Kona Electric, bola totiž štúdia postavená na novej platforme E-GMP (Electric Global Modular Platform), ktorá veští príchod novej generácie elektromobilov. Aj Hyundai tak bude disponovať modulárnou elektrickou architektúrou, podobne ako Volkswagen so svojou platformou MEB.

Prvou lastovičkou sa má stať práve elektrický hatchback Ioniq 5. Áno, označenie Ioniq už nebude výsadou jediného modelu, ale značkou pre celú rodinu batériových vozidiel. Že ide do tuhého, naznačujú snímky zamaskovaných prototypov na legendárnej severnej „slučke“ – okruhu Nürburgring. Práve tam Hyundai testuje svoju novinku tak, aby vyhovovala európskym nárokom. Technika ostáva tajomstvom, no už súčasné elektrické modely Hyundaia patria na špičku, takže posun môže byť len smerom vpred.

Dizajn maskovaný polepmi prezrádza, že sériový model si zachová hranaté tvary konceptu, i keď sa bude musieť vzdať niektorých „showcarových“ výstredností. Napríklad štvorice efektných posuvných dverí, „plávajúcich“ sedadiel či kamier namiesto spätných zrkadiel. V každom prípade by mal Ioniq 5 ponúknuť v porovnaní s Volkswagenom ID.3 viac priestoru. Už kvôli rozmerom, ktorými bude atakovať triedu crossoverov. Hyundai tiež sľubuje dlhý dojazd a ultrarýchle nabíjanie. Práve tieto vlastnosti by mohli zmierniť obavy zákazníkov.

Viac sa dozvieme už na budúci rok, kedy sa má novinka predstaviť verejnosti. A ako sme naznačili, neostane len pri nej. V roku 2022 bude nasledovať Ioniq 6, inšpirovaný prekrásnou štúdiou 4-dverového kupé Prophecy a v roku 2024 aj veľké elektrické SUV Ioniq 7. V triede elektromobilov to teda bude onedlho poriadne „husté“. Paralelné modely možno očakávať aj na strane sesterskej Kie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #Hyundai Ioniq #Hyundai Ioniq 5
Články podľa značiek