Takto sa testovali Jawy pred 60 rokmi. Vydržať museli peklo

Reklamný spot na kedysi slávne motocykle Jawa oprášil nový indický vlastník značky. Fascinuje aj po desaťročiach. Len škoda, že kvalita tých nových sa na ne „nechytá“.

04.09.2020 18:00
debata
Reklamný spot zo šesťdesiatych rokov... Foto: Jawa
Jawa - testy 1960 Reklamný spot zo šesťdesiatych rokov predstavuje motocykle Jawa v naozaj extrémnych situáciách. Napríklad pri jazde po schodoch, a to oboma smermi.

Jawa vstala nedávno z mŕtvych vďaka aktivitám indickej Mahindry a jej dcérskej spoločnosti Classic Legends. Tá priviedla na svet novú generáciu retromotocyklov Jawa 300, Forty Two a Pérak, ktoré akoby z oka vypadli originálom z päťdesiatych a šesťdesiatych rokov. A hoci predaje Jáw v tomto roku poznačila koronakríza, ide o úspešný projekt. Tieň na nové Jawy vrhá len nižšia kvalita výroby, s ktorou nový vlastník značky bojuje takpovediac za pochodu. Možno aj preto sa rozhodol pozdvihnúť dôveru k značke prostredníctvom dobového videa, ktoré „vyhrabal“ z archívu kedysi slávneho českého výrobcu.

Zaujímavé sú aj zábery z testu na valcoch,... Foto: Jawa
Jawa - testy 1960 Zaujímavé sú aj zábery z testu na valcoch, ktorý musel absolvovať každý motocykel pred expedíciou k zákazníkom.

Ide o reklamný spot natočený začiatkom šesťdesiatych rokov v bývalom Československu, ktorý mal za cieľ ukázať odolnosť týchto výrobkov. Partia chlapov sa s nimi naozaj nemazná. Jawy museli zvládnuť jazdu po schodoch nahor aj nadol či náročný terén. Dobové zábery zo skúšobne zas ukazujú finálny test na valcoch, kde skúšobný jazdec simuluje jazdu rýchlosťou 90 km/h, a pritom jednou rukou nastavuje geometriu reflektora. Obrázky fascinujú aj dnes. V rspote tiež Jawa nezabúda pripomenúť svoje športové úspechy. To všetko však bolo márne, pretože centrálne riadené hospodárstvo doviedlo spoločnosť takmer k zániku.

Jawa - testy 1960
Jawa - testy 1960
+11Jawa - testy 1960

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jawa
Články podľa značiek