Obyčajné ŠPZ? Omyl! Tajomstvá poznávacích značiek sú hotová detektívka

Svet poznávacích značiek môže byť oveľa zaujímavejší, než by ste čakali od obyčajnej administratívnej tabuľky s kombináciou čísiel a písmen. Najviac znakov majú tie v Indii a v Číne sa kvôli nim ľudia dokonca sobášia.

05.09.2020 07:00
debata (23)
Vo Švajčiarsku používajú nezmenené poznávacie... Foto: Škoda-Auto
Poznávacia značka - Švajčiarsko Vo Švajčiarsku používajú nezmenené poznávacie značky už od roku 1933.

Značky na nárazníkoch áut sú dnes neodmysliteľnou súčasťou sveta automobilov. Ich história sa začala vo Francúzsku. V roku 1783 tam kráľ Ľudovít XVI. nariadil, aby parížski kočiši mali na svojich kočoch plaketky s menom a adresou. Cieľom bolo tamer to isté čo dnes – zaviesť poriadok a znížiť kriminalitu v parížskych uliciach. Francúzsky systém však platil len v uliciach Paríža, vďaka čomu si titul krajiny s prvým celoštátnym alfanumerickým systémom poznávacích značiek vyslúžilo Španielsko.

Veľká Británia používa ako jediná dvojfarebné... Foto: Škoda-Auto
Poznávacia značka - Veľká Británia Veľká Británia používa ako jediná dvojfarebné značky. Vpredu biele, vzadu žlté.

To prijalo prvý systém poznávacích značiek takmer pred 120 rokmi, konkrétne v roku 1900. Prvá poznávacia značka mala podobu PM-1. Označovala automobil značky Clément a bola registrovaná v hlavnom meste ostrova Malorka. Tento systém však v Španielsku už dávno neplatí – momentálne tam majú už tretí. Krajinu s najstarším stále platným systémom poznávacích značiek zo všetkých krajín treba preto hľadať o niečo viac na sever a o pár tisíc metrov vyššie nad morom. Je ňou Švajčiarsko, ktoré prijalo svoj aktuálny systém už v roku 1933 a odvtedy platí bez zmeny. V niektorých kantónoch však už začínajú dochádzať možné kombinácie znakov, takže je možné, že sa tento systém bude musieť v dohľadnom čase zmeniť.

V Rusku sa na značkách používajú výlučne... Foto: Škoda-Auto
Poznávacia značka - Rusko V Rusku sa na značkách používajú výlučne písmená azbuky, ktoré existujú aj v latinke. To aby boli zrozumiteľné aj v zahraničí.

Povestné britské pochmúrne počasie na cestách rozjasňujú dvojfarebné poznávacie značky, ktoré sú vo Veľkej Británii vpredu biele a vzadu žlté. Dôvodom je zákon z 20. rokov, podľa ktorého nesmú zadné svetlá svietiť bielo, a to vrátane odraziek. A vzhľadom na to, že britské poznávacie značky sú povinne reflexné, vzťahuje sa tento zákon aj na ne. Namiesto bielej tak zvolili Briti žltú, pretože je spolu s bielou najkontrastnejšou farbou k čiernemu textu. Mimochodom, kvôli tomuto zákonu boli v Británii dlho nelegálne aj biele cúvacie svetlá. Výnimku dostali až neskôr.

Najviac znakov používa na poznávacích značkách... Foto: Škoda-Auto
Poznávacia značka - India Najviac znakov používa na poznávacích značkách India.

V Rusku, podobne ako vo Švajčiarsku, reálne hrozí, že sa v niektorých oblastiach v dohľadnom čase vyčerpajú dostupné kombinácie a bude treba systém upraviť. Nech už však bude táto úprava akákoľvek, je takmer isté, že jedno špecifikum ruských PZ sa nezmení – stále si ich prečíta aj človek, ktorý nevie azbuku. Na ruských značkách sa totiž objavujú iba tie písmená azbuky, ktoré existujú aj v latinke. Celkovo ich je 12 a účelom je, aby ruské poznávacie značky boli ľahko čitateľné aj v zahraničí.

A toto je čínska poznávacia značka. V Pekingu... Foto: Škoda-Auto
Poznávacia značka - Čína A toto je čínska poznávacia značka. V Pekingu alebo v Šanghaji si na ňu pripravte približne 14 000 dolárov.

India je druhá najľudnatejšia krajina na svete a dalo by sa predpokladať, že tam bude tiež problém s nedostatočnou kapacitou zostávajúcich čísiel a písmen ešte naliehavejší než vo Švajčiarsku a v Rusku. Opak je však pravdou. Recept na úspech obsahuje niekoľko prísad, ale hlavná ingrediencia je veľmi prostá – viac znakov. India má zo všetkých skúmaných krajín najdlhšie poznávacie značky, ktoré obsahujú až desať znakov. Ľudnatejšia než India je už len Čína, žije v nej vyše 1,4 miliardy ľudí, napriek tomu si jej systém vystačí so siedmimi znakmi, teda rovnakým počtom ako Česko alebo Veľká Británia. Ako je to možné?

Z dvoch dôvodov. Prvým dôvodom je malý trik – prvý znak je totiž čínsky a môže ich byť až 30. Hlavným dôvodom je však to, že sa v najväčších čínskych mestách vydáva len obmedzené množstvo poznávacích značiek. O tom, kto sa stane majiteľom poznávacej značky, napríklad v Pekingu rozhoduje lotéria, v Šanghaji zase aukcie. V roku 2018 bola priemerná cena vydraženej šanghajskej značky takmer 14-tisíc dolárov. Ak už značku získate, ste povinný kúpiť si auto. Kvôli značkám sa v Číne dokonca uskutočňujú fiktívne sobáše, pretože manželia si môžu značky prevádzať jeden na druhého.

ZDROJ: Škoda-Auto

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠPZ #poznávacie značky
Články podľa značiek